dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Śliwkowe szaszłyki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fajny sposób na wykorzystanie śliwek węgierek. Na wykałaczkę nadziewa się kawałki owoców, macza się w cieście i smaży z obu stron. Wykałaczkę można wyjąć zaraz po usmażeniu (ja tak nie robiłam ale dla dzieci bezpieczniej).

Śliwkowe szaszłyki

Składniki:

Śliwkowe szaszłyki

ciasto

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 14 szt. śliwek węgierek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Śliwkowe szaszłyki

ciasto

Do miski wsypać mąkępszenną, dodać jajko, wlać mleko, cukier i sól. Wszystko razem krótko zmiksować.
Śliwki umyć, pokroić na ćwiartki. Cztery kawałki śliwek nadziać na każdą z wykałaczek. Gotowe szaszłyki obtoczyć w cieście z każdej strony, smażyć z obu stron na oleju. Gotowe można posypać cukrem pudrem.


Tagi:

ciastka owoce