jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Śliwkowiec

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dwie warstwy kruchego ciasta przełożone delikatnym musem śliwkowym i lekką pianką śmietankową posypane cukrem pudrem:)

Śliwkowiec

Składniki:

Śliwkowiec

 

  • CIASTO
  • 4 żółtka
  • 1 kostka margaryny
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy

 

 

  • PIANA
  • 4 białka
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

 

  • DODATKI
  • 3-4 łyżki cukru pudru do posypania

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowiec
Białka oddzielić od żółtek. Białka odstawić na później. Składniki na ciasto czyli żółtka, margarynę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy zagnieść i podzielić na 2 równe części. Ciasto wstawić do zamrażarki do zamrożenia, najlepiej na całą noc. Śliwki obrać, wypestkować i pokroić na cząstki, a następnie wrzucić do rondla, zasypać cukrem i dusić, aż cukier się lekko skarmelizuje, ciągle mieszając, około 10 minut. Po tym czasie owoce lekko przestudzić i jeszcze cieple zmiksować w malakserze, tak aby były wyczuwalne grudki owoców. Powstały mus przestudzić, a kiedy będzie zimny dodać bułkę tartą i wymieszać. Ze składników na pianę białka ubić na sztywno z cukrem, a na koniec wsypać budyń i zmiksować. Średnią formę wysmarować tłuszczem, obsypać kaszą manną i zetrzeć na nią jedną część ciasta na tarce z dużymi oczkami, potem wyłożyć mus śliwkowy oraz ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia, a na końcu posypać cukrem pudrem.