aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 479]

Śliwkowo- ananasowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Rewelacyjne połączenie anansów z śliwkami kalifornijskimi, niezła kompozycja smaków! Polecam to ciasto każdemu!

Śliwkowo- ananasowe ciasto

Składniki:

Śliwkowo- ananasowe ciasto

 

  • Ciasto:
  • 15 białek
  • 35 dag śliwek kanadyjskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag mielonych orzechów włoskich
  • 1,25 szkl bułki tartej
  • Masa:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 7 łyżek cukru
  • 15 żółtek
  • 0,5 litra mleka
  • 1 masło
  • 1 puszka ananasów
  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowo- ananasowe ciasto
Ciasto:

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrami. Dodajemy pokrojone w kostkę śliwki, proszek do pieczenia, bułkę tartą i orzechy. Pieczemy dwa ciasta w blaszce 25/36 do 25 minut każdy. Ponczujemy sokiem z ananasów.

Masa:

Większą część mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń i żółtka. Gotujemy krem. Studzimy i ucieramy z masłem.

Ananasy kroimy w kostkę.

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36.

Przełożenie: Ciasto- masa- ananasy- biszkopt- masa- ananasy- ciasto- polewa