Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Śliwkowo- kluseczkowy mariaż :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Śliwki to owoc jesieni . Powidła , knedle ze śliwkami , zupka śliwkowa - kuszą smakami. Dziś przyszła pora na leniwe ze śliwkami.

Śliwkowo- kluseczkowy mariaż :

Składniki:

Śliwkowo- kluseczkowy mariaż :

 

  • 25 dag sera śmietankowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki + do podsypania
  • szczypta soli
  • kilka śliwek ( węgierki, renglody )
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych ( ok bo zależy jakie powidła - trzeba spróbować )
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 herbata śliwkowa
  • cynamon
  • cukier cynamonowy gruby do deserów w tzw młynku

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowo- kluseczkowy mariaż :
Ser biały utrzeć na miałko . Wymieszać ser z mąką ( ilość mąki zależy od wielkości jajka i wilgotności sera ), jajkiem, szczyptą soli . Zagnieść ciasto jak na kopytka, Formować wałek . lekko go rozpłaszczyć . Kroić nieduże romby. Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Odcedzić . W trakcie kiedy gotuje się woda na kluski zaparzyć wrzątkiem herbatę .Przecedzić .W rondelku rozpuścić masło , wsypać mąkę , zamieszać . Włożyć powidła . Rozprowadzić wywarem herbacianym zmieszanym ze śmietanką . Doprawić do smaku cynamonem . Śliwki pozbawić pestek i pokroić na kawałki . Odcedzone kluski podawać posypane pokrojonymi śliwkami , posypane cukrem cynamonowym z sosem śliwkowym do polewania .