SUPERPRZEPIS

Śliwkowo - serowe tartaletki

  • 1
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Śliwkowo - serowe tartaletki

Kruche, deserowe ciasteczka wypełnione masą serową z dodatkiem świeżych śliwek z nutą aromatycznego imbiru. Dodatek takich składników sprawia, że pieczone tartaletki cudownie pachną i nieziemsko smakują.

Składniki:

Śliwkowo - serowe tartaletki

 

  • Ciasto
  • 300g szklanki mąki pszennej
  • 120g masła extra
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

 

 

  • Dodatkowo
  • 500g śliwek
  • ok. 4cm świeżego imbiru
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • masło do wysmarowania foremek

Sposób przygotowania:

Śliwkowo - serowe tartaletki

ETAP 1:

Śliwkowo - serowe tartaletki
ciasto zagnieść i wstawić do lodówki

1. Ciasto
Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, dobrze wyrobić, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, rozwałkować, wykleić wysmarowane masłem formy tartaletek. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić na paseczki (do ułożenia na wierzchu).

ETAP 2:

Śliwkowo - serowe tartaletki
ser rozgnieść i zetrzeć imbir

2. Masa serowa
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, startą skórkę
z cytryny i dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Śliwkowo - serowe tartaletki
śliwki wymieszać z brazowym cukrem

3. Śliwki umyć i pokroić w ósemki, dodać starty imbir, brązowy cukier
i wszystko wymieszać.

ETAP 4:

Śliwkowo - serowe tartaletki
tartaletki

4. Formy tartaletek wyłożone surowym ciastem wypełnić masą serową, śliwkami a na wierzchu ułożyć paski z ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Wystudzone tartaletki posypać cukrem pudrem.


Tagi:

tarta