jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Śliwkowa tarta rustykalna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Jeśli nie wiem co upiec lub gdy mam mało czasu na przygotowanie czegoś pysznego wykonuje tartę rustykalną:). To nic innego jak sezonowe owoce otulone kruchym ciastem. Taki duet zawsze się sprawdza.

Śliwkowa tarta rustykalna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwkowa tarta rustykalna

CIASTO:

  • 250 gram mąki,
  • 150 gram masła,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli,

NADZIENIE

  • około 600 gram śliwek,
  • około 12-14 cukierków czekoladowych (u mnie michałki),
  • cynamon do smaku,

DODATKOWO

  • jajko do posmarowania ciasta,
  • cukier trzcinowy do posypania śliwek i brzegów ciasta,
  • cukier puder do podania

Sposób przygotowania:

Śliwkowa tarta rustykalna

ETAP 1

Śliwkowa tarta rustykalna
Przygotowane ciasto należy schłodzić

Składniki ciasta wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Gotowe ciasto przekładamy na talerzyk i schładzamy około 40 minut (w lodówce).

ETAP 2

Śliwkowa tarta rustykalna
Przygotowujemy składniki nadzienia: śliwki i cukierki

Między czasie śliwki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy z nich pestki. Cukierki odpakowujemy i przekrawamy wzdłuż na połowy.

ETAP 3

Śliwkowa tarta rustykalna
Na rozwałkowane ciasto wykładamy połówki cukierków

Schłodzone ciasto wykładamy na stolnice i delikatnie wałkujemy, tak by powstał okrąg o średnicy około 40 cm. Na środek ciasta wykładamy w równych odstępach cukierki.

ETAP 4

Śliwkowa tarta rustykalna
Pozbawione pestek śliwki wykładamy na cukierki

Jednocześnie pozostawiamy przy brzegu około 4 cm margines. Pokrojone śliwki wykładamy na cukierki.

ETAP 5

Śliwkowa tarta rustykalna
Pozostawione brzegi ciasta zawijamy ku górze, delikatnie je dociskając

Brzegi ciasta zawijamy na owoce. Dociskamy je. Zawinięte smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Cukrem oraz cynamonem posypujemy śliwki. Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180°C do zrumienienia. Gotową studzimy i podajemy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.


Tagi:

tarta