Agutia

Agutia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 32]

Śliwkowy cud

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto na pierwszy rzut oka wydaje się pracochłonne - ale to tylko pozory :) jest łatwe i wychodzi pyszne :)

Śliwkowy cud

Składniki:

Śliwkowy cud

 

  • CIASTO
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny, polecam PALMĘ
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • śliwki (mrożone lub świeże) - ilość zależy od upodobań.

 

  • PIANKA
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru

 

  • KRUSZONKA
  • 1/2 kostki margaryny (PALMA)
  • szklanka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko

Sposób przygotowania:

Śliwkowy cud
Najpierw wykonujemy kruszonkę. Miękką margarynę zagniatamy, dodając stopniowo mąkę, którą wcześniej "wzbogaciliśmy" łyżką cukru oraz łyżeczką proszku do pieczenia. Na koniec jajko oraz SAME żółtka. Zagniatamy wszystko i wkładamy do zamrażalki na ok. 2 godziny (ja zawijam kruszonkę w papier po margarynie).Gdy kruszonka "zamrozi" się odpowiednio długo możemy przystąpić do robienia ciasta. Jajka miksujemy z cukrem oraz miękką margaryną. Stopniowo dodajemy mąkę do której wcześniej dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier. Zmiksowaną masę układamy na wcześniej natłuszczonej i obłożonej folią blaszce. Kładziemy śliwki (wcześniej należy obtoczyć śliwki w mące). Piec 30 min. w temp 180 stopni. Po tym czasie wyjąć ciasto i nałożyć na nim ubitą wcześniej na sztywno piankę z białek i cukru. Oraz wyjąć kruszonkę (po ok. 2 godz.) i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach wprost na wcześniej nałożoną piankę. Piec 30 min.