p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Śliwkowy sos do drobiu i zimnych mięs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

sos śliwkowy do pieczonego drobiu i zimnych mięs

Śliwkowy sos do drobiu i zimnych mięs Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śliwkowy sos do drobiu i zimnych mięs

 

  • 1 szkl. powideł śliwkowych,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżki octu nisko procentowego,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowy sos do drobiu i zimnych mięs
Do rondelka dodajemy szklankę powideł domowych, dodajemy 3 łyżki wody, 6 łyżek cukru, 4 łyżki sosu sojowego, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy 2 łyżki octu, podgrzewamy do zagotowania, następnie dusimy jeszcze 3 minuty. Przekładamy do małych szklanych pojemniczków, dekorujemy zieloną pietruszką. Podajemy do pieczonego drobiu i zimnych mięs np. schabu.
Śliwkowy sos do drobiu i zimnych mięs
Głównym składnikiem sosu są domowe powidła śliwkowe

Tagi:

sosy