Śliwowica

Alkohol « poprzedni | następny »
Borubar - Przepis na: Śliwowica offline

Szef Kuchni
Przepisy: 3
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Śliwowica
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 17

Śliwowica: Śliwki na śliwowicę myjemy, moczymy we wrzątku tak aby oczyścić z robactwa. Po umyciu wrzucamy śliwki do gąsiora ...


trudność: łatwe
czas:

Śliwowica - SKŁADNIKI:

  • 15 kg śliwek / litr śliwowicy
  • spirytus+wódka 50/50

Śliwowica - PRZYGOTOWANIE:

Śliwki na śliwowicę myjemy, moczymy we wrzątku tak aby oczyścić z robactwa. Po umyciu wrzucamy śliwki do gąsiora i zalewamy spirytusem z wódką, szczelnie korkujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby zaczęła się fermentacja. Po min. 2 miesiącach alkohol zlewa się, filtruje i rozlewa do butelek. Ja osobiście czekam min 6 miesięcy, wtedy lepszy jest aromat :) Dodam że pozostałą część, czyli śliwki z gąsiorka zasypujemy cukrem i zalewamy wrzątkiem do osiągnięcia konsystencji likieru. Podajemy teściowej ;)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Śliwowica (strona 1 z 2)  
Gość

jan kowalczyk
gość

2008-10-01 09:49
trzeba być ignorantem żeby pisać że śliwki zalane spirytusem fermentują.
przecież nawet dziecko wie że alkohol zapobiega fermentacji czegokolwiek.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Zejman
gość

2008-10-03 08:47
Co za bzdura, owoców nie zalewa się spirytusem tylko mieszanką spirytusu i wódki w proporcji na pół litra spirytusu pół litra wódki.
I jeszcze jedno owoce zalane czystym spirytusem nie fermentują
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

michno45
gość

2008-09-24 13:18
czy sliwki dajesz z pestkami czy nie bo spotkalem sie z takim przepisem zeby
dac 10 pestek na 2 kg sliwek
Skomentuj
Oceń:
0
Borubar

Borubar
offline

2008-09-24 22:00
michno45 napisał(a):

czy sliwki dajesz z pestkami czy nie bo spotkalem sie z takim przepisem zeby
dac 10 pestek na 2 kg sliwek


Śliwki tylko z pestkami, wtedy trunek ma specyficzny aromat, jakby migdałowy (z pestek wydziela się cyjanowodór)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jan kowalczyk
gość

2008-10-01 09:53
Borubar napisał(a):

michno45 napisał(a):

czy sliwki dajesz z pestkami czy nie bo spotkalem sie z takim przepisem zeby
dac 10 pestek na 2 kg sliwek


Śliwki tylko z pestkami, wtedy trunek ma specyficzny aromat, jakby migdałowy (z pestek wydziela się cyjanowodór)


wiecie osiołki co to jest cyjanowodór? to kwas pruski lub jak kto woli cyklonB , czy napewno chcecie go poczuć w sliwowicy?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

kszy
gość

2008-10-02 12:18
Tych pestek, żeby mogły zaszkodzić komukolwiek- musiałoby być ładnych parę ton.... A poza tym, to nie "śliwowica" tylko onalewka na śliwkach, czyli śliwówka! Śliwowica powstaje z przefermentowanych śliwek węgierek przez destylację... a to w naszym kraju jest nielegalne...
Skomentuj
Oceń:
0
Borubar

Borubar
offline

2008-10-04 11:58
jan kowalczyk napisał(a):

Borubar napisał(a):

michno45 napisał(a):

czy sliwki dajesz z pestkami czy nie bo spotkalem sie z takim przepisem zeby
dac 10 pestek na 2 kg sliwek


Śliwki tylko z pestkami, wtedy trunek ma specyficzny aromat, jakby migdałowy (z pestek wydziela się cyjanowodór)


wiecie osiołki co to jest cyjanowodór? to kwas pruski lub jak kto woli cyklonB , czy napewno chcecie go poczuć w sliwowicy?


Dlaczego tak panikujesz czlowieku! Jak napisal kszy musialoby byc tego tony.
Skomentuj
Oceń:
0
cremebrule

cremebrule
offline

2008-10-14 20:25
No wlasnie, to raczej sliwkowka niz sliwowica, a jak na moj gust to nawet nalewka z tego marna, tylko 2 miesiace i bez cukru? ostatnio duzo czytalam o sliwkowkach i jedna nawet nastawilam, ale przepisy byly sporo skomplikowansze...
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Cox
gość

2008-10-16 12:43
A ja zrobiłem śliwowice:D ale nie zalewałem śliwek spirytusem poniewaz owoce duzo by pochłoneły alkoholu co szkoda by :p wiec umyłem śliwki przeciąłem na pół i wrzucałem do duzego sloja i oczywiscie zasypałem cukrem, potem co 2 dzien odlewałem sok i podgrzewałem ale tak aby nie za gotowac słój wyparzałem goraco woda i znów wrzucałem te same śliwki i zalewałem sokiem. tak robiłem przez 10 dni jak śliwki przestały puszczac sok odlałem go i zalałem czystym spirytusem :D po 6 dniach przecedziłem aby uzyskać piekny klarowny i krystaliczno-czerwony kolor:D niestety jesli chce sie uzyskac bardzo ładny kolor duzo zostaje odpadków :( ale warto :D teraz czekam juz 2 miesiac i powiem wam ze kazdy kto przyjdzie i dam mu na sprobowanie to mówi że lepsze od wódki :D i są w szoku że takie dobre wyszło :D A CO DO procentów to fajnie bo jak mierzyłem to ma 66%:D takze daje kopa i nie czuć a jeszcze jedno tez wrzuciłem pestki ale tylko odrobine:D
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jesionek
gość

2008-10-22 08:26
Jak zwalo tak zwalo, grunt zeby dobrze w gebie grzalo!!!
Skomentuj
Oceń:
0
cremebrule

cremebrule
offline

2008-10-22 20:50
jesionek napisał(a):

Jak zwalo tak zwalo, grunt zeby dobrze w gebie grzalo!!!


Dobre :D
Skomentuj
Oceń:
0
Borubar

Borubar
offline

2008-10-22 21:45
cremebrule napisał(a):

jesionek napisał(a):

Jak zwalo tak zwalo, grunt zeby dobrze w gebie grzalo!!!


Dobre :D


A ten moj przepis grzeje zapewniam was :)

Skomentuj
Oceń:
0
cremebrule

cremebrule
offline

2008-10-26 12:13
Borubar napisał(a):

cremebrule napisał(a):

jesionek napisał(a):

Jak zwalo tak zwalo, grunt zeby dobrze w gebie grzalo!!!


Dobre :D


A ten moj przepis grzeje zapewniam was :)

No juz dobrze, dobrze :)


Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-11-29 18:07
Nie jestem pewna, ale śliwowicę to się chyba troche inaczej robi...
Skomentuj
Oceń:
0
jarek-energy

jarek-energy
offline

2008-11-29 19:18
no i za to masz piateczkę:)
Skomentuj
Oceń:
0
darek112

darek112
offline

2008-12-14 19:32
:)
Skomentuj
Oceń:
0
Amberr8

Amberr8
offline

2008-12-19 23:35
warto spróbować....ale dopiero za rok, bo już wszystkie śliwki opadniętę pod drzewem mrówki zjadły i śnieg pestki dzisiaj zasypał....., a grzebać mi się nie chce....pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Dżem dyniowo-pomarańczowo-cytrynowy Najprostsza tarta grzybowa Pieczone udka z kurczaka
Papryka w słoikach Sałatka z ryżu jajek i kukurydzy Karczek gotowany
Kotlety z tofu i indykiem Półksiężyce z dyni na klarowanym masełku Kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu
Słoneczny sernik dyniowy Chleb z dynią i kaszą jaglaną Gryczane knedle

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane