Śliwowica

Alkohol « poprzedni | następny »
Borubar

Szef Kuchni
Przepisy: 3
zdjęcia: 1 z 1
Śliwowica
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 17

Śliwowica: Śliwki na śliwowicę myjemy, moczymy we wrzątku tak aby oczyścić z robactwa. Po umyciu wrzucamy śliwki do gąsiora ...


trudność: łatwe
czas:

Śliwowica - SKŁADNIKI:

  • 15 kg śliwek / litr śliwowicy
  • spirytus+wódka 50/50

Śliwowica - PRZYGOTOWANIE:

Śliwki na śliwowicę myjemy, moczymy we wrzątku tak aby oczyścić z robactwa. Po umyciu wrzucamy śliwki do gąsiora i zalewamy spirytusem z wódką, szczelnie korkujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby zaczęła się fermentacja. Po min. 2 miesiącach alkohol zlewa się, filtruje i rozlewa do butelek. Ja osobiście czekam min 6 miesięcy, wtedy lepszy jest aromat :) Dodam że pozostałą część, czyli śliwki z gąsiorka zasypujemy cukrem i zalewamy wrzątkiem do osiągnięcia konsystencji likieru. Podajemy teściowej ;)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Śliwowica (strona 1 z 2)  
Gość

jan kowalczyk
gość

2008-10-01 09:49
trzeba być ignorantem żeby pisać że śliwki zalane spirytusem fermentują.
przecież nawet dziecko wie że alkohol zapobiega fermentacji czegokolwiek.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Zejman
gość

2008-10-03 08:47
Co za bzdura, owoców nie zalewa się spirytusem tylko mieszanką spirytusu i wódki w proporcji na pół litra spirytusu pół litra wódki.
I jeszcze jedno owoce zalane czystym spirytusem nie fermentują
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

michno45
gość

2008-09-24 13:18
czy sliwki dajesz z pestkami czy nie bo spotkalem sie z takim przepisem zeby
dac 10 pestek na 2 kg sliwek
Skomentuj
Oceń:
0
Borubar

Borubar

2008-09-24 22:00
michno45 napisał(a):

czy sliwki dajesz z pestkami czy nie bo spotkalem sie z takim przepisem zeby
dac 10 pestek na 2 kg sliwek


Śliwki tylko z pestkami, wtedy trunek ma specyficzny aromat, jakby migdałowy (z pestek wydziela się cyjanowodór)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jan kowalczyk
gość

2008-10-01 09:53
Borubar napisał(a):

michno45 napisał(a):

czy sliwki dajesz z pestkami czy nie bo spotkalem sie z takim przepisem zeby
dac 10 pestek na 2 kg sliwek


Śliwki tylko z pestkami, wtedy trunek ma specyficzny aromat, jakby migdałowy (z pestek wydziela się cyjanowodór)


wiecie osiołki co to jest cyjanowodór? to kwas pruski lub jak kto woli cyklonB , czy napewno chcecie go poczuć w sliwowicy?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

kszy
gość

2008-10-02 12:18
Tych pestek, żeby mogły zaszkodzić komukolwiek- musiałoby być ładnych parę ton.... A poza tym, to nie "śliwowica" tylko onalewka na śliwkach, czyli śliwówka! Śliwowica powstaje z przefermentowanych śliwek węgierek przez destylację... a to w naszym kraju jest nielegalne...
Skomentuj
Oceń:
0
Borubar

Borubar

2008-10-04 11:58
jan kowalczyk napisał(a):

Borubar napisał(a):

michno45 napisał(a):

czy sliwki dajesz z pestkami czy nie bo spotkalem sie z takim przepisem zeby
dac 10 pestek na 2 kg sliwek


Śliwki tylko z pestkami, wtedy trunek ma specyficzny aromat, jakby migdałowy (z pestek wydziela się cyjanowodór)


wiecie osiołki co to jest cyjanowodór? to kwas pruski lub jak kto woli cyklonB , czy napewno chcecie go poczuć w sliwowicy?


Dlaczego tak panikujesz czlowieku! Jak napisal kszy musialoby byc tego tony.
Skomentuj
Oceń:
0
cremebrule

cremebrule

2008-10-14 20:25
No wlasnie, to raczej sliwkowka niz sliwowica, a jak na moj gust to nawet nalewka z tego marna, tylko 2 miesiace i bez cukru? ostatnio duzo czytalam o sliwkowkach i jedna nawet nastawilam, ale przepisy byly sporo skomplikowansze...
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Cox
gość

2008-10-16 12:43
A ja zrobiłem śliwowice:D ale nie zalewałem śliwek spirytusem poniewaz owoce duzo by pochłoneły alkoholu co szkoda by :p wiec umyłem śliwki przeciąłem na pół i wrzucałem do duzego sloja i oczywiscie zasypałem cukrem, potem co 2 dzien odlewałem sok i podgrzewałem ale tak aby nie za gotowac słój wyparzałem goraco woda i znów wrzucałem te same śliwki i zalewałem sokiem. tak robiłem przez 10 dni jak śliwki przestały puszczac sok odlałem go i zalałem czystym spirytusem :D po 6 dniach przecedziłem aby uzyskać piekny klarowny i krystaliczno-czerwony kolor:D niestety jesli chce sie uzyskac bardzo ładny kolor duzo zostaje odpadków :( ale warto :D teraz czekam juz 2 miesiac i powiem wam ze kazdy kto przyjdzie i dam mu na sprobowanie to mówi że lepsze od wódki :D i są w szoku że takie dobre wyszło :D A CO DO procentów to fajnie bo jak mierzyłem to ma 66%:D takze daje kopa i nie czuć a jeszcze jedno tez wrzuciłem pestki ale tylko odrobine:D
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jesionek
gość

2008-10-22 08:26
Jak zwalo tak zwalo, grunt zeby dobrze w gebie grzalo!!!
Skomentuj
Oceń:
0
cremebrule

cremebrule

2008-10-22 20:50
jesionek napisał(a):

Jak zwalo tak zwalo, grunt zeby dobrze w gebie grzalo!!!


Dobre :D
Skomentuj
Oceń:
0
Borubar

Borubar

2008-10-22 21:45
cremebrule napisał(a):

jesionek napisał(a):

Jak zwalo tak zwalo, grunt zeby dobrze w gebie grzalo!!!


Dobre :D


A ten moj przepis grzeje zapewniam was :)

Skomentuj
Oceń:
0
cremebrule

cremebrule

2008-10-26 12:13
Borubar napisał(a):

cremebrule napisał(a):

jesionek napisał(a):

Jak zwalo tak zwalo, grunt zeby dobrze w gebie grzalo!!!


Dobre :D


A ten moj przepis grzeje zapewniam was :)

No juz dobrze, dobrze :)


Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312

2008-11-29 18:07
Nie jestem pewna, ale śliwowicę to się chyba troche inaczej robi...
Skomentuj
Oceń:
0
jarek-energy

jarek-energy

2008-11-29 19:18
no i za to masz piateczkę:)
Skomentuj
Oceń:
0
darek112

darek112

2008-12-14 19:32
:)
Skomentuj
Oceń:
0
Amberr8

Amberr8

2008-12-19 23:35
warto spróbować....ale dopiero za rok, bo już wszystkie śliwki opadniętę pod drzewem mrówki zjadły i śnieg pestki dzisiaj zasypał....., a grzebać mi się nie chce....pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Domowe kwadratowe kopytka Cebulowa szynka Rolada z jeżynami
Żeberka w miodzie z pieczarkami Steki wołowe czosnkowe Pierniczki świąteczne
Udziec indyka w sosie grzybowym Sałatka ze śledziem warstwowa Krokiety z farszem brokułowym
Faszerowana wędlina w galarecie Koreczki rybno-warzywne Owocowe szaszłyki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane