Śliwowica

Alkohol « poprzedni | następny »
Borubar - Przepis na: Śliwowica offline

Szef Kuchni
Przepisy: 3
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Śliwowica
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 17

Śliwowica: Śliwki na śliwowicę myjemy, moczymy we wrzątku tak aby oczyścić z robactwa. Po umyciu wrzucamy śliwki do gąsiora ...


trudność: łatwe
czas:

Śliwowica - SKŁADNIKI:

  • 15 kg śliwek / litr śliwowicy
  • spirytus+wódka 50/50

Śliwowica - PRZYGOTOWANIE:

Śliwki na śliwowicę myjemy, moczymy we wrzątku tak aby oczyścić z robactwa. Po umyciu wrzucamy śliwki do gąsiora i zalewamy spirytusem z wódką, szczelnie korkujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby zaczęła się fermentacja. Po min. 2 miesiącach alkohol zlewa się, filtruje i rozlewa do butelek. Ja osobiście czekam min 6 miesięcy, wtedy lepszy jest aromat :) Dodam że pozostałą część, czyli śliwki z gąsiorka zasypujemy cukrem i zalewamy wrzątkiem do osiągnięcia konsystencji likieru. Podajemy teściowej ;)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Śliwowica (strona 1 z 2)  
Gość

jan kowalczyk
gość

2008-10-01 09:49
trzeba być ignorantem żeby pisać że śliwki zalane spirytusem fermentują.
przecież nawet dziecko wie że alkohol zapobiega fermentacji czegokolwiek.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Zejman
gość

2008-10-03 08:47
Co za bzdura, owoców nie zalewa się spirytusem tylko mieszanką spirytusu i wódki w proporcji na pół litra spirytusu pół litra wódki.
I jeszcze jedno owoce zalane czystym spirytusem nie fermentują
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

michno45
gość

2008-09-24 13:18
czy sliwki dajesz z pestkami czy nie bo spotkalem sie z takim przepisem zeby
dac 10 pestek na 2 kg sliwek
Skomentuj
Oceń:
0
Borubar

Borubar
offline

2008-09-24 22:00
michno45 napisał(a):

czy sliwki dajesz z pestkami czy nie bo spotkalem sie z takim przepisem zeby
dac 10 pestek na 2 kg sliwek


Śliwki tylko z pestkami, wtedy trunek ma specyficzny aromat, jakby migdałowy (z pestek wydziela się cyjanowodór)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jan kowalczyk
gość

2008-10-01 09:53
Borubar napisał(a):

michno45 napisał(a):

czy sliwki dajesz z pestkami czy nie bo spotkalem sie z takim przepisem zeby
dac 10 pestek na 2 kg sliwek


Śliwki tylko z pestkami, wtedy trunek ma specyficzny aromat, jakby migdałowy (z pestek wydziela się cyjanowodór)


wiecie osiołki co to jest cyjanowodór? to kwas pruski lub jak kto woli cyklonB , czy napewno chcecie go poczuć w sliwowicy?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

kszy
gość

2008-10-02 12:18
Tych pestek, żeby mogły zaszkodzić komukolwiek- musiałoby być ładnych parę ton.... A poza tym, to nie "śliwowica" tylko onalewka na śliwkach, czyli śliwówka! Śliwowica powstaje z przefermentowanych śliwek węgierek przez destylację... a to w naszym kraju jest nielegalne...
Skomentuj
Oceń:
0
Borubar

Borubar
offline

2008-10-04 11:58
jan kowalczyk napisał(a):

Borubar napisał(a):

michno45 napisał(a):

czy sliwki dajesz z pestkami czy nie bo spotkalem sie z takim przepisem zeby
dac 10 pestek na 2 kg sliwek


Śliwki tylko z pestkami, wtedy trunek ma specyficzny aromat, jakby migdałowy (z pestek wydziela się cyjanowodór)


wiecie osiołki co to jest cyjanowodór? to kwas pruski lub jak kto woli cyklonB , czy napewno chcecie go poczuć w sliwowicy?


Dlaczego tak panikujesz czlowieku! Jak napisal kszy musialoby byc tego tony.
Skomentuj
Oceń:
0
cremebrule

cremebrule
offline

2008-10-14 20:25
No wlasnie, to raczej sliwkowka niz sliwowica, a jak na moj gust to nawet nalewka z tego marna, tylko 2 miesiace i bez cukru? ostatnio duzo czytalam o sliwkowkach i jedna nawet nastawilam, ale przepisy byly sporo skomplikowansze...
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Cox
gość

2008-10-16 12:43
A ja zrobiłem śliwowice:D ale nie zalewałem śliwek spirytusem poniewaz owoce duzo by pochłoneły alkoholu co szkoda by :p wiec umyłem śliwki przeciąłem na pół i wrzucałem do duzego sloja i oczywiscie zasypałem cukrem, potem co 2 dzien odlewałem sok i podgrzewałem ale tak aby nie za gotowac słój wyparzałem goraco woda i znów wrzucałem te same śliwki i zalewałem sokiem. tak robiłem przez 10 dni jak śliwki przestały puszczac sok odlałem go i zalałem czystym spirytusem :D po 6 dniach przecedziłem aby uzyskać piekny klarowny i krystaliczno-czerwony kolor:D niestety jesli chce sie uzyskac bardzo ładny kolor duzo zostaje odpadków :( ale warto :D teraz czekam juz 2 miesiac i powiem wam ze kazdy kto przyjdzie i dam mu na sprobowanie to mówi że lepsze od wódki :D i są w szoku że takie dobre wyszło :D A CO DO procentów to fajnie bo jak mierzyłem to ma 66%:D takze daje kopa i nie czuć a jeszcze jedno tez wrzuciłem pestki ale tylko odrobine:D
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jesionek
gość

2008-10-22 08:26
Jak zwalo tak zwalo, grunt zeby dobrze w gebie grzalo!!!
Skomentuj
Oceń:
0
cremebrule

cremebrule
offline

2008-10-22 20:50
jesionek napisał(a):

Jak zwalo tak zwalo, grunt zeby dobrze w gebie grzalo!!!


Dobre :D
Skomentuj
Oceń:
0
Borubar

Borubar
offline

2008-10-22 21:45
cremebrule napisał(a):

jesionek napisał(a):

Jak zwalo tak zwalo, grunt zeby dobrze w gebie grzalo!!!


Dobre :D


A ten moj przepis grzeje zapewniam was :)

Skomentuj
Oceń:
0
cremebrule

cremebrule
offline

2008-10-26 12:13
Borubar napisał(a):

cremebrule napisał(a):

jesionek napisał(a):

Jak zwalo tak zwalo, grunt zeby dobrze w gebie grzalo!!!


Dobre :D


A ten moj przepis grzeje zapewniam was :)

No juz dobrze, dobrze :)


Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-11-29 18:07
Nie jestem pewna, ale śliwowicę to się chyba troche inaczej robi...
Skomentuj
Oceń:
0
jarek-energy

jarek-energy
offline

2008-11-29 19:18
no i za to masz piateczkę:)
Skomentuj
Oceń:
0
darek112

darek112
offline

2008-12-14 19:32
:)
Skomentuj
Oceń:
0
Amberr8

Amberr8
offline

2008-12-19 23:35
warto spróbować....ale dopiero za rok, bo już wszystkie śliwki opadniętę pod drzewem mrówki zjadły i śnieg pestki dzisiaj zasypał....., a grzebać mi się nie chce....pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Kluseczki maślane Zapiekanka z ziemniaków i żółtego sera Leczo z czerwoną papryką
Pomidorowa ze świeżych pomidorów Sałatka "Dziadówka" Gulasz wieprzowy z leśnymi grzybami
Zupa gulaszowa z jabłkiem, cukinią i całą resztą Leczo z cukinią Racuszki z serkiem wiejskim i jabłkami
Udka w czerwonym curry z morelami Ciasto ze śliwkami Kacza wątróbka z jabłkami i cebulą

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane