lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Śliżyki Wigilijne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Śliżyki typowo wigilijny przysmak, my może nie wiemy o nim lub nie pamiętamy. Wszak nasze babcie je robiły, małe pyszne smakołyki.

Śliżyki Wigilijne Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Śliżyki Wigilijne

Składniki:

 

  • 3 łyżki cukru

 

 

 

 

 

  • 2 żółtka

 

Sposób przygotowania:

Śliżyki Wigilijne

Wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę i dodajemy szczyptę soli, mieszamy. Do szklanki z ciepłym mlekiem dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia.

W mące robimy wgłębienie i wlewamy nasze rozpuszczone drożdże, delikatnie mieszamy z mąką i robimy zawiesinę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

Po 15 minutach dodajemy resztę składników, cukier, śmietanę, żółtka. Mikser wyrabia ciasto ( końcówka hak) jeśli jest zbyt zwarte dodajcie ciepłego mleka odrobinę. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.

Teraz robimy wałeczki jak na kopytka , lekko spłaszczamy i w poprzek kroimy. Układamy na blaszce i do pieca na 15-20 minut w 170 stopniach stopniach ( sprawdzajcie jak się piecze by wam się nie przypaliło)

Śliżyki Wigilijne
Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli .
Śliżyki Wigilijne
W mące robimy wgłębienie i wlewamy nasze rozpuszczone drożdże.
Śliżyki Wigilijne
Dodajemy trzy łyżki masła do maki z solą.
Śliżyki Wigilijne
Dodajemy cukier i dwa żółtka do reszty składników.
Śliżyki Wigilijne
Na koncu dodałam śmietanę 18%
Śliżyki Wigilijne
Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Śliżyki Wigilijne
Teraz robimy wałeczki jak na kopytka , lekko spłaszczamy i w poprzek kroimy.
Śliżyki Wigilijne
Układamy na blaszce i do pieca na 15-20 minut w 170 stopniach stopniach ( sprawdzajcie jak się piecze by wam się nie przypaliło)