marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Słodka zapiekanka kakaowa z twarogiem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na kruche ciasto wyrobić na stolnicy,zagnieść i schłodzić.Wysmarować blaszkę,wylepić ciastem,piec 20 min.Potem zapiec z resztą.

Słodka zapiekanka kakaowa z twarogiem.

Składniki:

Słodka zapiekanka kakaowa z twarogiem.

 

  • 200 g.mąki pszennej luksusowej,
  • 150 g.masła,
  • 150 g.cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 4 pełne łyżki kakao,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do wysypania,
  • 2 średnie opakowania twarogu półtłustego,
  • 2-3 banany dojrzałe,ale nie przejrzałe.

Sposób przygotowania:

Słodka zapiekanka kakaowa z twarogiem.
Na stolnicę wsypać mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia,posiekać z masłem na wiórki ostrym nożem,zsunąć na stos,zrobić dołek wbić jajka,dodać cukier i cukier waniliowy oraz cztery łyżki pełne kakao.Wyrabiać i zagnieść w kulę,a trochę z tego odłożyć na kruszonkę.Twaróg zaś wypakować do miski i zmieszać z cukrem i żółtkiem,odstawić.Banany umyć,obrać i pokroić na plasterki,odkroić ciemne końcówki i wyrzucić.Blaszkę wysmarować resztą tłuszczu,wysypać bułką tartą.Wyłożyć ciasto na blaszkę,pozalepiać na brzegach.wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika do 190 st.C na 20 min.Potem kłaść twaróg,a na to plasterki bananów i posypać na wierzchu kruszonką.Wstawić zapiekankę na 30 min.zmniejszyć przy tym temperaturę do 170 st.C.Piec,dopóki kruszonka nie zarumieni się.Po upieczeniu wystudzić i wyjąć.Kroić i podawać na talerzykach deserowych.

Tagi:

jajko tarta jajka