Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Słodkie bułeczki z kruszonką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszne bułeczki na podwieczorek, puchate i mięciutkie, lekko słodkie. Z chrupiącą kruszonką. Najlepsze z odrobiną prawdziwego masła.

Słodkie bułeczki z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodkie bułeczki z kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Słodkie bułeczki z kruszonką
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i łyżkę cukru. Do misy robota wsypać mąkę, sól i resztę cukru. Wlać rozczyn, dodać roztrzepane jajko i rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować kruszonkę. Wsypać składniki do rozdrabniacza i posiekać. Można też przygotować ją tradycyjnie w palcach. Wstawić do lodówki. Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich uformować kuleczkę, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na około 30 minut. Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. Wystudzić na kratce.
Słodkie bułeczki z kruszonką
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i łyżkę cukru. Do misy robota wsypać mąkę, sól i resztę cukru. Wlać rozczyn, dodać roztrzepane jajko i rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Słodkie bułeczki z kruszonką
W tym czasie przygotować kruszonkę. Wsypać składniki do rozdrabniacza i posiekać. Można też przygotować ją tradycyjnie w palcach. Wstawić do lodówki.
Słodkie bułeczki z kruszonką
Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 8 równych części.
Słodkie bułeczki z kruszonką
Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.