iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Słodkie bułki z rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne i mięciutkie oraz bardzo aromatyczne bułeczki.

Słodkie bułki z rabarbarem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Słodkie bułki z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Słodkie bułki z rabarbarem
Rabarbar pociąć na 2 cm kawałeczki i wymieszać z cukrem, następnie odstawić do momentu puszczenia soku. Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku. dodać do nich po 1 łyżce cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia rozczynu. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać żółtka i jajko oraz ciepłą śmietankę razem z wyrośniętym rozczynem, wymieszać i na koniec dodać płynny tłuszcz i startą skórkę z pomarańczy, wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na minimum 3 godz. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na podsypanej mąką stolnicy, pociąć na kwadraty (mi wyszło 12 szt), posmarować je dżemem truskawkowym, ułożyć na nim porcję rabarbaru ( wcześniej odlać z niego sok), dodać truskawki pokrojone w ćwiartki i posypać skórką. Zlepić rogi ciasto na środku. Bułki ułożyć na wysmarowanej blaszce, posmarować pozostałym białkiem i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 180st około 25min. Ja swoje przed pieczeniem posypałam kruszonką.
Słodkie bułki z rabarbarem
Na każdym kwadracie ułożyć nadzienie
Słodkie bułki z rabarbarem
Naciągnąć boki i zlepić na środku bułek
Słodkie bułki z rabarbarem
Bułki ułożyć na blaszce i posmarować jajkiem