Słodkie i wytrawne dania z jabłkami

  • 2

Jabłka to owoce, których nie może zabraknąć w naszej kuchni również w czasie zimy. Smakołyki te doskonale urozmaicą dania główne, przekąski i oczywiście najróżniejsze desery.Zatem wgryźcie się w jabłka!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Słodkie i wytrawne dania z jabłkami
fot. Fotolia
RODZIMY SMAKOŁYK

Polska jest największym w Europie producentem jabłek. Dzięki idealnej proporcji między ciepłymi dniami a chłodnymi nocami, nasze owoce uzyskują słodko – kwaśny smak.

Na bazarkach lub w sklepach sięgajmy po nasze rodzime odmiany jabłek: Antonówka, Alwa,  Fantazja, Delikates, Lodel, Ligol czy Lobo - gwarantujemy, że nie znajdziecie lepszych!

Ciasto z jabłkami Pieczone jabłko
Zdjęcia: Fotolia

ZBAWIENNY WPŁYW JABŁEK

Czy wiemy wystarczająco dużo na temat naszych rodzimych owoców? Jaki wpływ mają na nasz organizm i jakimi charakteryzują się właściwościami?

Dietetycy są zgodni – wszyscy,  którzy pragną dbać o swoje zdrowie i własną sylwetkę powinni zjadać jak najwięcej jabłek! Smakołyki te zawierają bowiem cenne przeciwutleniacze gwarantujące przedłużenie życia każdej komórce organizmu, skutecznie eliminują stężenie złego cholesterolu, pomagają w odchudzaniu, a także zwiększają odporność!

Owoce te stać się powinny również ulubionymi owocami każdej kobiety. Jabłka bogate w beta- karoten i prowitaminę A, wzmacniają włosy i elastyczność paznokci. Zbawienny jest także ich wpływ na cerę, która poprawia się dzięki zawartemu w nich magnezowi, krzemowi, potasowi, miedzi, kwasom owocowym i witaminie C.

Te niepozorne, kwaskowe przysmaki najkorzystniej wpływają jednak na figurę. Zawierają duże ilości błonnika, który genialnie zaspokaja głód, regulują procesy trawienia, a przy tym mają niewiele kalorii!

Ciastko z jabłkiem

Zdjęcie: Fotolia

JAK WYKORZYSTAĆ JABŁKA W ZIMIE?

Jabłka są bardzo wszechstronnym dodatkiem do wielu dań. Szczególnie dobrze komponują się w towarzystwie mięs: wołowiny, cielęciny a także dziczyzny. Owoce te nadają im nutki smakowej, a zawarte w nich kwasy owocowe - wyrafinowanego posmaku i kruchości. Jabłka dodane do kaszanki, gulaszu, zupy czy wątróbki urozmaicą potrawę i sprawią, że zyska ciekawy smak.

Smakowite i kruche jabłka są też genialnym pomysłem na przekąskę czy lunch –sałatka owocowa z jabłkiem, musli z jego dodatkiem, owsianka czy upieczone z rodzynkami pozwolą zachować figurę i wzmocnią organizm!

Kiedy mamy już większą ilość jabłek warto pomyśleć nad smakowitym deserem, który doskonale zasmakuje ze świeżo zaparzoną kawą, rozgrzewającą czekoladą czy herbatą z cytryną! W roli takiego deseru wystąpić mogą placuszki z jabłkami, klasyczne racuchy, aromatyczne szarlotki, tarty, ciasteczka, rogaliki, a nawet zapiekany ryż z prażonymi jabłkami!

Skarbnicą witamin jabłek jest ich skórka – dodawana do domowych herbat i naparów będzie doskonałą alternatywą dla słodkich napojów!

Brak Wam sprawdzonego patentu na wykorzystanie jabłek w czasie zimy?Koniecznie spróbujcie jak smakuje kacza pierś z jabłkami w winie oraz wymarzone na deser - drożdżowe zawijane muffiny z jabłkiem, które pokochają zarówno dorośli jak i mali domownicy!

Herbata z jabłkiem

Zdjęcie: Fotolia

Wszechstronność kulinarna jabłek jest naprawdę zaskakująca. A Wy jak wykorzystujecie te owoce w swoich recepturach? Czekamy na Wasze przepisy z jabłkami roli głównej!