SUPERPRZEPIS

Słodkie marchewki z bitą śmietaną

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Słodkie marchewki z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Słodkie marchewki z ciasta francuskiego to deserek który zaskoczy każdego zarówno wyglądem jak i smakiem.

Składniki:

Słodkie marchewki z bitą śmietaną

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki żelatyny
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Słodkie marchewki z bitą śmietaną
Ciasto francuskie tniemy na ok 2 cm paski i z każdej strony rolujemy do środka. Takim ciastem owijamy foremki do robienia rurek, jeśli takowych nie mamy układamy stożek z tektury i owijamy go folia aluminiową, a następnie natłuszczamy delikatnie stożki. Teraz smarujemy ciasto rozmąconym żółtkiem opcjonalnie można dodać do niego odrobinę pomarańczowego barwnika spożywczego. Zamaczamy co niektóre marchewki w cukrze. Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 minut, do zarumienienia. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, pod koniec małym strumieniem dolewamy do niej żelatynę i mieszamy. Gdy upieczone marchewki nam ostygną napełniamy bitą śmietaną i dekorujemy swieżą miętą.
Słodkie marchewki z bitą śmietaną
Etap 1 Z ciasta francuskiego kroimy paski i zwijamy je do środka
Słodkie marchewki z bitą śmietaną
Etap 2 Ciastem owijamy foremki bądź przygotowane stożki
Słodkie marchewki z bitą śmietaną
Etap 3 Smarujemy rozmąconym żółtkiem i zanurzamy w cukrze
Słodkie marchewki z bitą śmietaną
Etap 4 Wkładamy do piekrnika i pieczemy do zrumienienia