marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Słodkie paluszki z kruchego ciasta.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Z podanych składników wyrobić i zagnieść ciasto kruche oraz schłodzić. Rozwałkować,odrywać kawałki ciasta.Formować, ułożyć na blasze.Piec.

Słodkie paluszki z kruchego ciasta.

Składniki:

Słodkie paluszki z kruchego ciasta.

 

  • 3 szklanki mąki,
  • 3 żółtka,
  • 100 g.miękkiego masła lub margaryny,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • kartonik śmietanki 30% UHT,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 białko do posmarowania,
  • sezam biały do posypki.

Sposób przygotowania:

Słodkie paluszki z kruchego ciasta.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z tłuszczem roślinnym. Zsunąć na stos, zrobić wgłębienie, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, śmietankę i szczyptę soli. wyrabiać i zagnieść oraz włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce lub zmrozić w zamrażarce z 20 min. Blachę natrzeć resztą tłuszczu w papierku i wyłożyć pergaminem do pieczenia choć niekoniecznie. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a ciasto po wyjęciu rozwałkować częściowo i odrywać kawałki oraz wałkować je na średniej grubości paluszki. Spłaszczyć je lekko palcem i układać na blasze 3 cm. od siebie, smarować lekko rozmąconym białkiem i posypywać sezamem, wklepując go w ciasto, by nie pospadał. Wstawić blachę do piekarnika na 10-12 min., pilnując czasu pieczenia. Po upieczeniu wyjąć i od razu jeść.