aneczka84

aneczka84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Słodkie rogaliki z babcinymi powidłami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodkie rogaliki w sam raz do porannej kawusi z mleczkiem

Słodkie rogaliki z babcinymi powidłami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodkie rogaliki z babcinymi powidłami.

 

  • DO CIASTA

 

 

  • DO MARMOLADY

 

  • 5 łyżek gotowych powideł ze śliwek (od babci)
  • 1 łyżka soku malinowego

 

Sposób przygotowania:

Słodkie rogaliki z babcinymi powidłami.
Margarynę kroimy w kostkę i dajemy na duży ogień aby się rozpuściła. W międzyczasie do dużej miski, gdzie będziemy wrabiać ciasto, dodajemy mąkę pszenna, cukier, cukier puder, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, jajka i cukier waniliowy. Ucieramy dłońmi ciasto i dodajemy po trochę roztopionej margaryny. Ciasto ucieramy aż powstanie takie cisto aby dać je na stół. Wtedy rozwałkujemy je na tyle aby powstał owal o średnicy minimum 16 cm. Marmoladę do rogalików przygotowuję zawsze z babci powidełek ze śliwek i do smaku dodaję soczek malinowy. Wszystko razem dokładnie mieszam, aby był malinowy posmak marmolady. I gotową dodaję na ciasto i zwijamy w kształt rogalików. Na blachę dajemy cienką warstwę oleju i układamy rogaliki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celcjusza przez około 30 minut. Tak aby były rogaliki zarumienione. Gotowe wyciągamy i czekamy aż ostygną i wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO !!
Słodkie rogaliki z babcinymi powidłami.
Margarynę KASIA rozpszczamy na dużym ogniu
Słodkie rogaliki z babcinymi powidłami.
Wszystkie składniki dajemy i ucieramy na jednolite ciasto
Słodkie rogaliki z babcinymi powidłami.
Gotowe ciasto wałkujemy na kształt okręgu o średnicy minimalnej 16 cm
Słodkie rogaliki z babcinymi powidłami.
Upieczone rogaliki muszą ostygnąć i wykładamy je na talerz