SUPERPRZEPIS

Słodkie zapiekanki z kaszy jaglanej

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Słodkie zapiekanki z kaszy jaglanej Więcej zdjęć (2)

Taka słodka zapiekanka to miła odmiana dla tradycyjnie pieczonych ciast i ciasteczek dlatego, że to może być deser lub słodka kolacja.

Składniki:

Słodkie zapiekanki z kaszy jaglanej

 

Sposób przygotowania:

Słodkie zapiekanki z kaszy jaglanej

ETAP 1:

Słodkie zapiekanki z kaszy jaglanej
Wszystkie składniki ciasta wymieszać razem.

Kaszę opłukać, zalać wodą 2 cm powyżej kaszy i lekko osolić wodę, ugotować kaszę i przestudzić.

1 jajko i 2 żółtka ubić z 2 łyżkami cukru trzcinowego do ubitych jaj dodać 1 czubatą łyżkę mąki i przestudzoną kaszę, wymieszać.

ETAP 2:

Słodkie zapiekanki z kaszy jaglanej
Bardzo dobrze do tych zapiekanek nadają się słoiczki.

Naczynka do zapiekania lub małe słoiczki wysmarować tłuszczem i wysypać dno oraz boki mielonymi orzechami.

ETAP 3:

Słodkie zapiekanki z kaszy jaglanej
Mają być dwie warstwy owoców i dwie ciasta.

Na dnie ułożyć porcję ciasta, posypać rozmrożonymi jagodami i brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę, następnie kolejna warstwa kaszy i owce.

ETAP 4:

Słodkie zapiekanki z kaszy jaglanej
Po wierzchu posypać mielonymi lub siekanymi orzechami.

2 białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli na koniec dodać trzecią łyżkę cukru i pianę rozłożyć na wierzchu deseru, posypać orzechami.

Piec w temp. 190 st około 20 minut, podawać ciepłe choć na zimno też smakuje dobrze z dodatkiem jogurtu naturalnego.