sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Słodko-kwaśna brukselka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Co powiecie na kwaśno-słodka brukselkę? Taką z dodatkiem rodzynek , soczystej pomarańczy i prażonych orzeszków pinii? Zapewniam, że smakuje wybornie.

Słodko-kwaśna brukselka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodko-kwaśna brukselka

 

  • Składniki na 3 osoby:
  • 600 g brukselki ( u nie możonka z Hortexu, gotowa do obróbki)
  • 30 g rodzynek
  • sok i skórka z otartej pomarańczy (bio)
  • 50 g masła
  • 30g orzeszków pinii
  • ocet balsamiczny
  • sól/pieprz

 

Sposób przygotowania:

Słodko-kwaśna brukselka
Rodzynki moczymy przez 10 minut w ciepłej wodzie, odsączamy. Mrożoną brukselkę wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy bez przykrycia na średnio-twardo, przez 15 minut. Ugotowaną brukselkę odcedzamy, szybko przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy. Na rozgrzanej teflonowej patelni prażymy orzeszki pinii, przekładamy na talerzyk. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, kiedy zacznie się lekko pienić dodajemy brukselkę, odciśnięte rodzynki, prażone orzeszki i otartą skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy i podsmażamy przez ok 4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z pomarańczy i nitką octu balsamicznego. Podajemy jako dodatek do mięs i serów.
Słodko-kwaśna brukselka
Może warto skusić się na nową wersję brukselki
Słodko-kwaśna brukselka
. Mrożoną brukselkę wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy bez przykrycia na średnio-twardo, przez 15 minut.
Słodko-kwaśna brukselka
. Na rozgrzanej teflonowej patelni prażymy orzeszki pinii, przekładamy na talerzyk
Słodko-kwaśna brukselka
Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, kiedy zacznie się lekko pienić dodajemy brukselkę, odciśnięte rodzynki, prażone orzeszki i otartą skórkę z pomarańczy.

Tagi:

brukselka