p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Słodko-kwaśna zapiekanka mięsna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodko-kwaśna zapiekanka mięsna na cieście francuskim

Słodko-kwaśna zapiekanka mięsna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodko-kwaśna zapiekanka mięsna

 

  • 1 ciasto francuskie
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 op. Słodko-kwasnego sosu z papryką, ananasem i pędami bambusa
  • 2 jajka
  • 1 op. sera feta
  • 100 ml śmietany do sosu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Słodko-kwaśna zapiekanka mięsna
Żaroodporną formę od tarty wykładamy ciastem francuskim– ciasto powinno lekko wystawać poza obwód formy. Ciasto nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem i podpiekamy je ok. 10 min w temp. 180° z włączonym termoobiegiem. Mięso mielone podsmażamy ze startą marchewką na 1 łyżce oleju, doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy opakowanie Słodko-kwaśnego sosu z papryką, ananasem i pędami bambusa, lekko studzimy. Dodajemy pokruszony ser feta i jajka wymieszane ze śmietaną. Na podpieczone ciasto wykładamy całą przygotowaną masę. Formę wstawimy do piekarnika. Całość pieczemy ok. 25-30 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem, Formę z zapiekanką wyjmujemy z piekarnika. Zapiekankę kroimy na 4 części i wykładamy na talerze.
Słodko-kwaśna zapiekanka mięsna
Ciasto francuskie nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem
Słodko-kwaśna zapiekanka mięsna
Dodać do mielonego opakowanie Słodko-kwasnego sosu z papryką
Słodko-kwaśna zapiekanka mięsna
Do mieszanki mięsa i sosu dodać pokruszony ser feta
Słodko-kwaśna zapiekanka mięsna
Na podpieczone ciasto wyłożyć całą przygotowaną masę