Słodko-kwaśne kulki mięsne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Posmakują zapewne domownikom jak i gościom.

Słodko-kwaśne kulki mięsne

Składniki:

Słodko-kwaśne kulki mięsne

 

  • 800g chudej mielonej wołowiny
  • 3/3 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • szczypta pieprzu czarego
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki sosu chili
  • 2 łyżki sosusojowego
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Słodko-kwaśne kulki mięsne
Rozgrzej piekarnik do temp.200stC. w dużej misce wymieszaj wołowinę z bułką tartą , jajkami i przyprawą włoską oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa 18 niedużych kulek.Ułóż kulki mięsne na blasze i piecz przez około 15 minut. Następnie przełoż je do płytkiego żaroodpornego naczynia. Wymieszaj 6 łyżek soku pomarańczowego, sos chili,sos sojowy,ocet oraz brązowy cukier w małym rondelku i wolno podgrzej.Pozostały sok pomarańczowy utrzyj z mąka kukurydzianą po czym dodaj do sosu. Podgrzewaj całość na małym ogniu ciagle mieszajac, aż sos lekko zgęstnieje. Następnie polej nim kulki wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut.Gotowe danie przełoż na półmisek , polej sosem i podawaj.