kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Słodko-kwaśny krem dyniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jest wiele wersji tej kultowej, jesiennej zupy. Na słodko, na ostro... ja proponuje wariant słodko-kwaśny z pikantną nutą, który skradł serce mojego męża.

Słodko-kwaśny krem dyniowy

Składniki:

Słodko-kwaśny krem dyniowy

 

  • miąższ z dyni o wadze 3 kg
  • 2 gałązki lubczyku
  • 2 papryczki chili (w całości)
  • 1l wywaru warzywnego lub rosołu
  • 4 łyżeczki cukru
  • przyprawa maggi
  • ocet do smaku (około 4 łyżek)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Słodko-kwaśny krem dyniowy
Dynie kroimy, odcinamy skórkę, wyciągamy pestki. Miąższ kroimy. Pokrojoną dynią zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Zupę miksujemy na gładko blenderem. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, lubczykiem, chilli, maggi, cukrem i octem do smaku. serwujemy udekorowane gałązką świeżego tymianku.