Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Słodko-kwaśny sos pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sos można wykorzystać do dowolnego makaronu, kaszy. Zamiast kupnego przecieru pomidorowego lepsze będą pomidory lub przecier własnoręcznie przygotowany

Słodko-kwaśny sos pomidorowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodko-kwaśny sos pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Słodko-kwaśny sos pomidorowy
Jeśli używamy pomidorów to należy je obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dusić w garnku, aż zrobi się z nich przecier. Gotowy przecier pomidorowy należy połączyć z wodą.

Cebulę i czosnek obrać pokroić w drobną kostkę, a czosnek dodatkowo zmiażdżyć. Kiełbasę pokroić również w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę. Wrzucić czosnek i kiełbasę. Cały czas mieszając, by czosnek się nie przypalił. Zalać przecierem. Do własnoręczne przygotowanego przecieru dodać wody, tak by masa nie była zbyt gęsta, ani lejąca.

Doprawić kostką rosołową, solą, pieprzem, cukrem, suszoną bazylią. Chwilę razem gotować. Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do sosu i wyłączyć ogień, przykryć garnek.
Słodko-kwaśny sos pomidorowy
Jeśli używamy pomidorów to należy je pokroić i zrobić z nich na malym ogniu pulpę
Słodko-kwaśny sos pomidorowy
Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju
Słodko-kwaśny sos pomidorowy
Dodać do niej czosnek i kiełbase pokrojoną w kosteczkę
Słodko-kwaśny sos pomidorowy
Wyłaczyć ogień i do sosu wrzucic pokrojone ogórki

Tagi:

kielbasa