Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Słodko- ostre grillowane ćwiartki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Banalnie proste w przygotowaniu, ze składników, które powinniście mieć pod ręką. Soczyste w środku, z chrupiącą skórką.

Słodko- ostre grillowane ćwiartki z kurczaka

Składniki:

Słodko- ostre grillowane ćwiartki z kurczaka

 

  • 4 ćwiartki z kurczaka

 

 

  • 1 łyżka płynnego miodu

 

 

 

  • 1 czubata łyżka słodkiej papryki

 

  • 1 płaska łyżeczka ognistej mieszanki przypraw (lub np. samej ostrej papryki)

 

  • duża szczypta soli

Sposób przygotowania:

Słodko- ostre grillowane ćwiartki z kurczaka
Ćwiartki z kurczaka oczyszczamy, dokładnie płuczemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.Dodajemy do oleju wraz z sokiem z limonki, miodem i przyprawami. Mieszamy, dokładnie nacieramy ćwiartki kurczaka. Odstawiamy na godzinę do zamarynowania.Mięso kładziemy na rozgrzanym grillu (skórą do dołu). Pieczemy przez 20 minut, po czym odwracamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 20 minut.Udka smarujemy od strony skóry pozostałą marynatą, odwracamy i grillujemy jeszcze około 5 minut. Jeśli po nakłóciu wycieka z mięsa jasny i przezroczysty sok- mięso jest gotowe. W razie potrzeby grillujemy jeszcze kilka minut.