zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Słodko pikantna karkówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

karkówka słodko pikantna - duszona

Słodko pikantna karkówka

Składniki:

Słodko pikantna karkówka

 

  • 4 kotlety z karkówki ( grubości około 1,5 cm )
  • sól do zmiękczania mięsa
  • pieprz kolorowy do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ognisty smok do smaku
  • 1/2 szk sosu tajskiego chili słodko pikantnego
  • 4 łyżki oleju ryżowego

Sposób przygotowania:

Słodko pikantna karkówka
Kotlety z karkówki umyć, osuszyć i lekko rozbić ( wystarczy dłonią złożoną w pięść ). Każdy kotlet z obu stron oprószyć solą do zmiękczania mięs i odstawić na około 15-20 minut. Po tym czasie oprószyć je pieprzem świeżo zmielonym, czosnkiem i przyprawą ognisty smok. Pozostawić na kolejne 10 minut. Na patelni rozgrzać olej, położyć kotlety i podsmażyć na zloty kolor z obu stron. Gdy mięso się zrumieni wlać sos chili i dusić na małym ogniu do miękkości od czasu do czasu przewracając kotlety.