patisonwkuchni

patisonwkuchni

Starszy Kucharz
[Przepisów: 4]

Słodko- słony sernik

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten sernik wart jest grzechu. Idealny dla tych co lubią ciekawe połączenie smaków. W tym przypadku karmelu i słonych orzeszków.

Słodko- słony sernik

Składniki:

Słodko- słony sernik

 

  • Spód sernika:
  • 200 g ciasteczek owsianych z czekoladą
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki masła

 

  • Masa serowa:
  • 250 g twarogu sernikowego (w kubełku)
  • 250 g sera ricotta
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g kremowego słonego serka Philadelphia lub podobny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 5 jajek
  • 300 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru wanilinowego

 

  • Kuwertura:
  • 250 g gęstej kwaśnej śmietany 12%
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • Dekoracja:
  • 75 g solonych orzeszków ziemnych
  • 0,5 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36%
  • 1/8 szklanki brązowego cukru
  • 1/8 szklanki płynnego miodu
  • 1/8 szklanki masła

 

 

Sposób przygotowania:

Słodko- słony sernik
Składniki potrzebne do wykonania spodu wkładamy do malaksera i miksujemy do uzyskania czegoś co przypomina mokry piasek. Wykładamy otrzymaną masę na tortownicy o średnicy ok. 24 cm (dno i boki) i odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. Żeby wykonać masę serową, umieszczamy wszystkie rodzaje sera w misce, dodajemy mąkę i miksujemy wszystko do uzyskania gładkiej masy, Wtedy to dodajemy mleko. Następnie pojedynczo dodajemy jaja, miksując po każdym około 30 sekund. W tym czasie w rondelku, w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i gdy przestygnie dodajemy ją do masy serowej. Dodajemy także cukier wanilinowy. Całość wylewamy na spód z ciasteczek. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, wkładamy sernik i pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90minut. W misce mieszamy śmietanę z cukrem pudrem. Gdy sernik się upiecze rozprowadzamy ją równomiernie na całej powierzchni i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik do ostudzenia. Gdy będzie już zimny wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin. Wszystkie składniki oprócz orzeszków podgrzewamy w rondelku, następnie zagotowujemy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy orzeszki,mieszamy i dekorujemy tym sernik.