Słodziki są bezpieczne

Niskokaloryczne słodziki mogą skutecznie zaspokoić naturalne u człowieka pragnienie słodkiego smaku, nie zwiększając ilości spożytych kalorii i nie powodując przyrostu wagi.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Słodziki są bezpieczne
Ostatnie badania dowodzą, że niskokaloryczne substancje słodzące zastępujące cukier w napojach i produktach żywnościowych mogą być ważnym czynnikiem, który pomaga zarówno obniżyć wagę ciała o 2-3 procent, jak i utrzymać ją na odpowiednim poziomie.
Warto wiedzieć, że nawet niewielka utrata wagi poprawia ogólny stan zdrowia, ograniczając ryzyko zachorowań na raka, cukrzycę i inne choroby związane z otyłością.
Spożywanie słodzików jest kwestionowane, ale wyniki niezależnych analiz oraz badań naukowych stwierdzają brak dowodów, że używanie ich jest ryzykowne dla zdrowia.
Pojawiły się nowe preparaty, których bezpieczeństwo zostało potwierdzone. Są one pochodnymi naturalnych substancji, które izoluje się z roślin Stevia.

Stanowisko to zostało przedstawione na konerencji zorganizowanej przez International Sweeteners Association, ISA (Międzynarodowe Stowarzyszenie Producentów Substancji Słodzących), która odbyła się w Belgii, 19 maja 2011 roku. Wzieli w nim udział wybitni specjaliści do spraw zdrowia i żywienia.

Pamiętajmy jednak, że konferencja dotyczyła jedynie słodzików będących pochodnymi naturalnych substancji. Nie ma z kolei jadnoznacznego stanowiska co spożywania najpowszechniejszego środka słodzącego - aspartamu.