zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Słoikowe bułki makowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pamiętacie moje babeczki pieczone w słoikach ? Skoro wyszły super pomyślałam, że bułki też powinny się udać. I udały się. Jak widać nie potrzeba blaszek czy naczyń ceramicznych, wystarczą zwykłe słoiki.

Słoikowe bułki makowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słoikowe bułki makowe

 

 

Sposób przygotowania:

Słoikowe bułki makowe
W niewielkiej misce rozetrzeć drożdże do momentu aż będą płynne i dolać olej oraz letnie mleko podgrzane wcześniej w rondelku. Potem wsypać mąkę zmieszaną z solą, dodać mak, który także można wymieszać razem z mąką, ale nie jest to konieczne. Połączyć składniki łyżka lub rękoma a potem wyrobić ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Wierzch ciasta i dno miski oprószyć niewielką ilością mąki, zakryć miskę ściereczką i zostawić do lekkiego podrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrasta słoiki o pojemności 350 - 400 ml posmarować olejem i wysypać makiem. Ciasto ponownie wyrobić ale tylko chwilę, podzielić na 4 części i po jednej z nich włożyć do każdego z przygotowanych słoiczków. Zakryć słoiki ściereczka i znów zostawić do podrośnięcia. Zimne słoiki z ciastem wstawić do piekarnika, nastawić temperaturę na 175 stopni. Gdy lampka kontrolna oznaczająca nagrzanie piekarnika nastawić czas na 25 minut. Słoiki z upieczonymi bułkami wystawić na kratkę i dopiero po chwili uważając aby się nie poparzyć wyjąć bułki ze słoików a potem wystudzić na kratce. Podawać najlepiej z masłem i dżemem lub żółtym serem.
Słoikowe bułki makowe
Etap 1 składniki na ciasto umieścić w misce
Słoikowe bułki makowe
Etap 2 wyrobić miękkie ale elastyczne ciasto
Słoikowe bułki makowe
Etap 3 ciasto rozłożyć do przygotowanych słoików
Słoikowe bułki makowe
Etap 4 bułki upiec i wystudzić na kratce