iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Słomka ptysiowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Na pewno znacie takie ciastka ze sklepu jak się okazuje przygotowanie ich w domu wcale nie jest trudne.

Słomka ptysiowa

Składniki:

Słomka ptysiowa

ciasto:

dodatkowo:

  • cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Słomka ptysiowa

ETAP 1:

Słomka ptysiowa
Ciasto ma być jednolite i gładkie.

W garnku zagotować wodę razem z margaryną do gotującej się wody dodać szczyptę soli, następnie wsypać wymieszane i wcześniej przesiane obie mąki, zmniejszyć płomień i dokładnie mieszając trzymać na gazie, aż zrobi się szkliste ciasto. Kiedy ciasto będzie się przyjemnie świecić wyłączyć palnik i wystudzić do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku cały czas mieszając robotem ustawionym na małe obroty. Na koniec dodać aromat pomarańczowy.

ETAP 2:

Słomka ptysiowa
Wyciskać paski z ciasta

Blaszki wyłożyć papierem ( wystarczą dwie takie jak są na wyposażeniu piekarnika ) Ciasto jest dość gęste wiec najlepiej użyć maszynki do robienia ciastek, ciasto przekładamy do maszynki bez nakładania końcówek i wyciskamy na blaszkę małe paseczki z ciasta

ETAP 3:

Słomka ptysiowa
Po wierzchu posypać sporą ilością cukru.

Po wierzchu posypujemy sporą ilością cukru.

ETAP 4:

Słomka ptysiowa
Ciasteczka mają być rumiane i chrupiące.

Pieczemy w nagrzanym do 200st piekarniku na funkcji termoobieg około 20 minut po upieczeniu zostawić blaszki w wyłączonym piekarniku jeszcze na kilka minut w tym czasie ciasteczka dodatkowo się dosuszą przez co będą przyjemnie chrupać.


Tagi:

jajka jajko