-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Słone paluszki z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 48
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka przekąska na wieczór z ciasta francuskiego. Tym razem w wersji słonej czyli z solą i makiem. Polecam!

Słone paluszki z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Słone paluszki z ciasta francuskiego

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • sól gruboziarnista do posypania
  • mak do posypania

Sposób przygotowania:

Słone paluszki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie rozwinąć. Posmarować roztrzepanym jajkiem i pokroić w poziomie na cztery części. Z każdej części wycinać paski szerokości około 2 cm.

Każdy pasek posypać solą gruboziarnistą i makiem. Następnie każdy pasek zwijać w świderek. Odsłonięte po skręceniu ciasto również posmarować roztrzepanym jajkiem.

Posypać solą i makiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 12 minut.  
Słone paluszki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie podzielić na cztery części, posmarować roztrzepanym jajkiem a nastęonie każdy z kawałków na paski około 2cm. Paski posypać solą i makiem.Skręcić w spiralkę.
Słone paluszki z ciasta francuskiego
Odsłonięte ciasto także posmarować jajkiem.Posypać solą i makiem. Piec 12 minut w temperaturze 180 stopni.