Magda_Daria

Magda_Daria

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Słoneczna kasza jaglana ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekkostrawna kasza jaglana o słonecznej barwie będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych bądź samodzielnym daniem dla wegetarian. W smaku przywołuje mi na myśl starą, poczciwą jajecznicę.

Słoneczna kasza jaglana ze słonecznikiem

Składniki:

Słoneczna kasza jaglana ze słonecznikiem

 

Sposób przygotowania:

Słoneczna kasza jaglana ze słonecznikiem
Wlej do garnka wodę i ją zagotuj. Wsyp kaszę i gotuj ją przez 15 minut na małym ogniu pod przykryciem (na opakowaniach piszą o 20 minutach z połową ilości wody i nie wiem jakim cudem miałoby się to nie przypalić, dlatego mam już sprawdzony ten czas i proporcje). W tym czasie pokrój w kostkę cebulę i pieczarki. Podsmaż je, uważając żeby cebula się nie przypaliła. Dodaj ugotowaną kaszę oraz uprażony na suchej patelni łuskany słonecznik i podsmażaj wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Na samym końcu dodaj przyprawy, dobrze wymieszaj i ciesz oko kolorem tego dania :)