Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Słoneczna zupa marchewkowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

czasami nachodzi mnie na miseczkę pysznej, kremowej zupy....

Słoneczna zupa marchewkowa

Składniki:

Słoneczna zupa marchewkowa

 

  • 6 młodych, ale dużych marchewek,
  • 5-6 młodych ziemniaków średniej wielkości,
  • 1 łyżeczka masła,
  • do smaku: sól, cukier, papryka słodka mielona, szafran, bulionetka wołowa Knorr,
  • do przybrania: kawałek pora, trochę gęstej śmietany, kilka listków koperku

 

Sposób przygotowania:

Słoneczna zupa marchewkowa
Warzywa oczyściłam, pokroiłam w niedużą kostkę, zalałam wodą tylko tyle żeby je przykryła. Dodałam łyżeczkę masła, 1/3 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki cukru. Do tego 1 łyżeczkę słodkiej papryki mielonej i 3-4 szczypty szafranu. Gotowałam pod przykryciem aż warzywa były zupełnie miękkie. Na koniec dodałam (rzadko to robię, ale to była zupa na szybko) 1 bulionetkę wołową a gdy się rozpuściła zmiksowałam zupę blenderem. Powstał gęsty krem - można go lekko rozrzedzić jeśli ktoś chce. Sprawdziłam smak, można doprawić jak komu mało czegoś. Na talerzu przybrałam kropelkami śmietany i koperkiem. A stosik wiórków (siana w/g mojego męża) jest z pora - kawałek ok. 10 cm. posiekałam wzdłuż na cienkie paseczki i usmażyłam wrzucając go na bardzo gorący olej, kiedy się zrumienił osączyłam na ręczniku papierowym.

Tagi:

marchewka