mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Słonecznikowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne ciasto słonecznikowe , które znika ekspresowo :)

Słonecznikowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słonecznikowiec

 

  • Biszkopty składniki na 1 biszkopt
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kakao

 

  • Masa :
  • 2 galaretki ( brzoskwiniowe ) nie miałam dałam agrestowe
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru

 

  • Masa krówkowa ( kajmak )

 

  • 30 dag słoneczniku łuskanego
  • 1 opakowanie cukru wan.
  • 1/2 kostki margaryny

 

Sposób przygotowania:

Słonecznikowiec
Pieczemy biszkopty , jeden jasny drugi ciemny . Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dosypywać cukier . Połączyć z żółtkami. Delikatnie wymieszać z mąką . ( drugi pieczemy tak samo ale dodajemy kakao ) Piec w temp. ok. 180st. C na złoty kolor. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody ostudzić . Śmietanę kremówkę ubić na puch stopniowo dodając tężejącą już galaretkę i pokrojone w kostkę kawałki brzoskwini . Wymieszać i wyłożyć na ciemny biszkopt . Następnie przykryć jasnym biszkoptem , który smarujemy masą kajmakową . Margarynę rozpuścić na patelni dodać cukier wanil. i słonecznik prażyć na złoty kolor ,wystudzić i przełożyć na masę kajmakową . Włożyć do lodówki na około 30 minut by wszystko ładnie stężało .
Słonecznikowiec
Pieczemy biszkopty jeden jasny i ciemny
Słonecznikowiec
Śmietanę kremówkę ubić na puch stopniowo dodając tężejącą już galaretkę i pokrojone w kostkę kawałki brzoskwini . Wymieszać i wyłożyć na ciemny biszkopt .Etap 2
Słonecznikowiec
Następnie przykryć jasnym biszkoptem , który smarujemy masą kajmakową .
Słonecznikowiec
słonecznik prażyć na złoty kolor ,wystudzić i przełożyć na masę kajmakową . Etap 4

Tagi:

biszkopt