aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Słonecznikowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Rewelacyjne ciasto, masa najlepsza- słonecznik wymiata! Słonecznikowiec smakuje każdemu dlatego polecam!

Słonecznikowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słonecznikowiec

 

  • Biszkopt orzechowy:
  • 4 jaja
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • Biszkopt ciemny:
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • Masa budyniowa:
  • 1 margaryna
  • 1,5 szkl mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki alkoholu
  • Masa słonecznikowa:
  • 0,33 szkl cukru
  • 0,75 masy krówkowej
  • 1 margaryna
  • 5 dag margaryny
  • 10 dag łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki mleka
  • Dodatkowo:
  • 4 paczki herbatników
  • Alkohol

 

Sposób przygotowania:

Słonecznikowiec
Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy włoskie. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Masa budyniowa: Z mleka budyniu i cukru robimy krem. Studzimy i łączymy z utartą margaryną i alkoholem. Masa słonecznikowa: Margarynę, cukier, mleko i słonecznik zagotowujemy i wykładamy na formę wyścieloną pergaminem i zapiekamy na złoty kolor. Po wyjęciu kruszymy wałkiem na stolnicy. Całą margarynę ucieramy z masą krówkową i na końcu dodajemy słonecznik. Przełożenie ciasta: Biszkopt ciemny- masa budyniowa- herbatniki skropione alkoholem- masa słonecznikowa- herbatniki- masa budyniowa- biszkopt orzechowy
Słonecznikowiec
Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy włoskie
Słonecznikowiec
Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao
Słonecznikowiec
Masa słonecznikowa: Margarynę, cukier, mleko i słonecznik zagotowujemy i wykładamy na formę wyścieloną pergaminem i zapiekamy na złoty kolor.
Słonecznikowiec
Masa budyniowa: Z mleka budyniu i cukru robimy krem.

Tagi:

biszkopt