anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Słonecznikowiec

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne ciasto wypełnione pysznym prażonym słonecznikiem ciasto jest naprawdę warte starania i poświęcenia.

Słonecznikowiec  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słonecznikowiec

biszkopt

  • 4 jaja
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki

słonecznik

  • 250 g słonecznika łuskanego
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mleka

krem

  • 400 g masła
  • 1 puszka masy kajmakowej

dodatkowo

  • 1 duża paczka herbatników
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Słonecznikowiec
Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodać cukier i ubić na lśniącą pianę dodać żółtka oraz przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać wyłożyć na blaszkę i piec około 20 minut w temperaturze. 180 stopni. 

Słonecznik :Masło rozgrzać dodać do niego cukier oraz mleko i słonecznik zagotować wyłożyć na blachę i upiec na zloty kolor. Wystudzić i pokruszyć słonecznik ta czynność jest dość pracochłonna. 

Krem Masło utrzeć z masą kajmakową dodać słonecznik i wymieszać. Na zimny biszkopt wyłożyć krem wyrównać. Na krem ułożyć herbatniki i wylać polewę czekoladową. 
Slonecznikowiec
w czasie zagotowania słonecznika ciągle mieszać
Slonecznikowiec
słonecznik smakuje znakomicie często go podjadam nim trafi do kremu
Slonecznikowiec
krem powinien mieć puszystą konsystencję
Slonecznikowiec
krem jest pelen smakowitych ziarenek w karmelu