Słonecznikowiec

Masy « poprzedni | następny »
reanja - Przepis na: Słonecznikowiec offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 287
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Słonecznikowiec
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Jest przy nim trochę pracy, ale polecam:)


trudność: średne
czas:

Słonecznikowiec - SKŁADNIKI:

  • Składniki:
  • Ciasto kakaowe
  • 6 jaj
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • Ciasto słonecznikowe
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka słonecznika
  • Masa:
  • 1 kostka masłą
  • 1 puszka masy krówkowej
  • Polewa:
  • 1/2 kostki palmy
  • 5 łyżek wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • Dodatkowo
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1 1/2 słoika dżemu niskosłodzonego wiśniowego lub innego o kwaskowatym smaku

Słonecznikowiec - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto kakaowe Mąkę, kakao, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy cukier i chwilę jeszcze ubijamy, aż białka zrobią się lekko szkliste. Teraz już mieszamy ręcznie i dodajemy kolejno po jednym żółtku i po łyżce mąki. Wylewamy na wysmarowaną dużą blachę. Pieczemy około 40 minut 1 175 stopniach ( sprawdzamy patyczkiem) Po 20 minutach ciasto wyciągamy z blachy i przekrawamy na dwa blaty i oba smarujemy dżemem Ciasto słonecznikowe: Słonecznik prażymy na patelni, aż prawie wszystkie ziarenka się lekko przyrumienią- studzimy Białka ubijamy z szczyptą soli, dodajemy cukier. Ręcznie mieszając dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu bardzo delikatnie wsypujemy słonecznik Wylewamy na wysmarowaną dużą blaszką ( o takich samych wymiarach) Pieczemy na złoto 20 minut w 175 stopniach. Masa: Ucieramy masło na puch i dodajemy po łyżce masy krówkowej. Polewa: Wszystkie składniki zagotowujemy i studzimy. Składamy ciasto- Na dół wykładamy blat z ciasta kakaowego- smarujemy dżemem Na dżemy wykładamy połowę masy. Układamy ciasto słonecznikowe Wykładamy drugą połowę masy Blat ciasta kakaowego posmarowany dżemem Polewa- posypujemy 1/2 szklanki uprażonych nasion słonecznika


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Słonecznikowiec (strona 1 z 1)  
Ela Dz

Ela Dz
offline

2013-12-03 18:23
Ciasto mimo że pracochłonne warte piąteczki :)
Skomentuj
Oceń:
0
jaNina

jaNina
offline

2013-12-03 19:18
Bardzo ciekawy przepis :) ciacho niewątpliwie wygląda apetycznie!
Skomentuj
Oceń:
0
reanja

reanja
offline

2013-12-04 15:07
Ela Dz napisał(a):

Ciasto mimo że pracochłonne warte piąteczki :)

dzięki Eluś:)
Skomentuj
Oceń:
0
reanja

reanja
offline

2013-12-04 15:08
jaNina napisał(a):

Bardzo ciekawy przepis :) ciacho niewątpliwie wygląda apetycznie!

nie tylko wygląda ale i smakuje nam bardzo:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Masy
Krem czekoladowy Rolada z wafla kakaowo-kokosowa Królewicz nad królewiczem
Duuuży Michałek Podwójna rolada z białej fasoli Krem budyniowy do ciast
Ciasto z czerwonymi porzeczkami Kostka agrestowa Trzy bit po mojemu.
Sernik truskawkowy Ciasto z masą brzoskwiniową Ciasto z manną na miodowym spodzie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane