Słonecznikowiec

Masy « poprzedni | następny »
reanja - Przepis na: Słonecznikowiec offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 277
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Słonecznikowiec
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Jest przy nim trochę pracy, ale polecam:)


trudność: średne
czas:

Słonecznikowiec - SKŁADNIKI:

  • Składniki:
  • Ciasto kakaowe
  • 6 jaj
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • Ciasto słonecznikowe
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka słonecznika
  • Masa:
  • 1 kostka masłą
  • 1 puszka masy krówkowej
  • Polewa:
  • 1/2 kostki palmy
  • 5 łyżek wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • Dodatkowo
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1 1/2 słoika dżemu niskosłodzonego wiśniowego lub innego o kwaskowatym smaku

Słonecznikowiec - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto kakaowe Mąkę, kakao, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy cukier i chwilę jeszcze ubijamy, aż białka zrobią się lekko szkliste. Teraz już mieszamy ręcznie i dodajemy kolejno po jednym żółtku i po łyżce mąki. Wylewamy na wysmarowaną dużą blachę. Pieczemy około 40 minut 1 175 stopniach ( sprawdzamy patyczkiem) Po 20 minutach ciasto wyciągamy z blachy i przekrawamy na dwa blaty i oba smarujemy dżemem Ciasto słonecznikowe: Słonecznik prażymy na patelni, aż prawie wszystkie ziarenka się lekko przyrumienią- studzimy Białka ubijamy z szczyptą soli, dodajemy cukier. Ręcznie mieszając dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu bardzo delikatnie wsypujemy słonecznik Wylewamy na wysmarowaną dużą blaszką ( o takich samych wymiarach) Pieczemy na złoto 20 minut w 175 stopniach. Masa: Ucieramy masło na puch i dodajemy po łyżce masy krówkowej. Polewa: Wszystkie składniki zagotowujemy i studzimy. Składamy ciasto- Na dół wykładamy blat z ciasta kakaowego- smarujemy dżemem Na dżemy wykładamy połowę masy. Układamy ciasto słonecznikowe Wykładamy drugą połowę masy Blat ciasta kakaowego posmarowany dżemem Polewa- posypujemy 1/2 szklanki uprażonych nasion słonecznika


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Słonecznikowiec (strona 1 z 1)  
Ela Dz

Ela Dz
offline

2013-12-03 18:23
Ciasto mimo że pracochłonne warte piąteczki :)
Skomentuj
Oceń:
0
jaNina

jaNina
offline

2013-12-03 19:18
Bardzo ciekawy przepis :) ciacho niewątpliwie wygląda apetycznie!
Skomentuj
Oceń:
0
reanja

reanja
offline

2013-12-04 15:07
Ela Dz napisał(a):

Ciasto mimo że pracochłonne warte piąteczki :)

dzięki Eluś:)
Skomentuj
Oceń:
0
reanja

reanja
offline

2013-12-04 15:08
jaNina napisał(a):

Bardzo ciekawy przepis :) ciacho niewątpliwie wygląda apetycznie!

nie tylko wygląda ale i smakuje nam bardzo:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Masy
Krem czekoladowy Rolada z wafla kakaowo-kokosowa Królewicz nad królewiczem
Duuuży Michałek Podwójna rolada z białej fasoli Krem budyniowy do ciast
Ciasto z czerwonymi porzeczkami Kostka agrestowa Trzy bit po mojemu.
Sernik truskawkowy Ciasto z masą brzoskwiniową Ciasto z manną na miodowym spodzie

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane