reanja

reanja

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 352]

Słonecznikowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest przy nim trochę pracy, ale polecam:)

Słonecznikowiec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Słonecznikowiec

  • Składniki:

  • Ciasto kakaowe

  • 6 jaj

  • 1 budyń czekoladowy

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki ciemnego kakao

  • 3/4 szklanki cukru

  • Ciasto słonecznikowe

  • 3/4 szklanki cukru

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 szklanka słonecznika

  • Masa:

  • 1 kostka masłą

  • 1 puszka masy krówkowej

  • Polewa:

  • 1/2 kostki palmy

  • 5 łyżek wody

  • 1/3 szklanki cukru

  • Dodatkowo

  • 1/2 szklanki pestek słonecznika

  • 1 1/2 słoika dżemu niskosłodzonego wiśniowego lub innego o kwaskowatym smaku

Sposób przygotowania:

Słonecznikowiec

Ciasto kakaowe Mąkę, kakao, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy cukier i chwilę jeszcze ubijamy, aż białka zrobią się lekko szkliste. Teraz już mieszamy ręcznie i dodajemy kolejno po jednym żółtku i po łyżce mąki. Wylewamy na wysmarowaną dużą blachę. Pieczemy około 40 minut 1 175 stopniach ( sprawdzamy patyczkiem) Po 20 minutach ciasto wyciągamy z blachy i przekrawamy na dwa blaty i oba smarujemy dżemem Ciasto słonecznikowe: Słonecznik prażymy na patelni, aż prawie wszystkie ziarenka się lekko przyrumienią- studzimy Białka ubijamy z szczyptą soli, dodajemy cukier. Ręcznie mieszając dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu bardzo delikatnie wsypujemy słonecznik Wylewamy na wysmarowaną dużą blaszką ( o takich samych wymiarach) Pieczemy na złoto 20 minut w 175 stopniach. Masa: Ucieramy masło na puch i dodajemy po łyżce masy krówkowej. Polewa: Wszystkie składniki zagotowujemy i studzimy. Składamy ciasto- Na dół wykładamy blat z ciasta kakaowego- smarujemy dżemem Na dżemy wykładamy połowę masy. Układamy ciasto słonecznikowe Wykładamy drugą połowę masy Blat ciasta kakaowego posmarowany dżemem Polewa- posypujemy 1/2 szklanki uprażonych nasion słonecznika