pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Słonina solona z czosnkiem i pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taka słonina jest idealną zakąską do wódki jak i spożywania surową np. z babką ziemniaczaną, plackami ziemniaczanymi czy kiszką ziemniaczaną

Słonina solona z czosnkiem i pokrzywą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słonina solona z czosnkiem i pokrzywą

 

  • słonina 3kg
  • sól kamienna 20-30 dag
  • czosnek szczypior
  • pokrzywa
  • majeranek 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Słonina solona z czosnkiem i pokrzywą
Płaty świeżej słoniny, najlepiej dość grubej (5-6 cm) kroimy w kawałki wielkości naczynia w którym będzie solić słoninę. Każdy z kawałków posypujemy, nacieramy z każdej strony grubą wartą soli. Układamy w garnku kamionkowym lub innym naczyniu. Posypujemy majerankiem. Każdy kawałek przekładamy szczypiorkiem czosnku i kilkoma sztukami pokrzywy. Na wierzch dodatkowo dajemy grubszą wartę pokrzywy. Przykrywamy papierem lub lnianą ściereczką. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 miesiące. Po miesiącu należy zlać ewentualnie wodę, która może się zebrać wodę i ponownie posypać 20-30 dag soli kamiennej. W razie potrzeby czynność powtórzyć w kolejnym miesiącu.
Słonina solona z czosnkiem i pokrzywą
Do solenia najlepsza jest słonina gruba na parę centymetrów
Słonina solona z czosnkiem i pokrzywą
Słoninę nacieramy solą i majerankiem, wkładamy szczypior czosnkowy
Słonina solona z czosnkiem i pokrzywą
Na wierzch układmy świeżą pokrzywę, uważamy, aby się nie poparzyć
Słonina solona z czosnkiem i pokrzywą
Po paru miesiącach solenia słonina będzie gotowa