kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Słowacka przekąska piwna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Słowacja w wersji góralskiej- bundz nadaje się rewelacyjnie jako przekąska piwna, mimo, że to ser biały.

Słowacka przekąska piwna

Składniki:

Słowacka przekąska piwna

 

  • 3 kromale dobrego żytniego chleba na zakwasie
  • łyżeczka kminku
  • kawałek sera typu bundz
  • 2 jaja
  • 150 ml piwa
  • 3 ząbki marynowanego czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Słowacka przekąska piwna
Rozkłócić jajeczka w piwie, posolić. Czosnek pokroić jak kto lubi, w kosteczkę, w plasterki.Rozgrzać na patelni tłuszcz, kromki chleba moczyć krótką chwilkę z każdej strony, smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. Bundz pokroić w plastry, nałożyć na grzanki, posypać kminkiem i marynowanym czosnkiem. Piwo z moczenia nie nadaje się do spożycia...zawsze należy otworzyć nowe-:)

Tagi:

piwo sery chleb ser