Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Smaczna, wilgotna łatwa babka marmurkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Łatwa w przygotowaniu, smaczna babka waniliowo-kakaowa. Bardzo smakowała mojej znajomej :)

Smaczna, wilgotna łatwa babka marmurkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smaczna, wilgotna łatwa babka marmurkowa

 

  • mąka pszenna - 250g,
  • cukier - 200g,
  • jaja - 3,
  • letnia woda - 120ml,
  • olej - 120ml,
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki,
  • proszek do pieczenia lub soda - 2 łyżeczki,
  • kakao naturalne - 3 łyżki,
  • cukier puder+woda na lukier,
  • tłuszcz+mąka do formy

Sposób przygotowania:

Smaczna, wilgotna łatwa babka marmurkowa
Jaja ubić z cukrem na puszystą, gładką masę. Dodać wodę, olej, przesianą mąkę oraz proszek. Zmiksować. Połowę masy przełożyć do innej miski i wymieszać ją z kakao. Blachę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Jasną masę wlać do formy na babkę, następnie wylać na nią masę ciemną. Lekko wymieszać widelcem obie masy - robimy widelcem szlaczki w pętlę. Blachę z ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu babkę studzimy i lukrujemy.
Smaczna, wilgotna łatwa babka marmurkowa
Jaja ubić z cukrem na puszystą, gładką masę. Dodać wodę, olej, przesianą mąkę oraz proszek. Zmiksować
Smaczna, wilgotna łatwa babka marmurkowa
Połowę masy przełożyć do innej miski i wymieszać ją z kakao.
Smaczna, wilgotna łatwa babka marmurkowa
Jasną masę wlać do formy na babkę, następnie wylać na nią masę ciemną. Lekko wymieszać
Smaczna, wilgotna łatwa babka marmurkowa
Blachę z ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu babkę studzimy i lukrujemy.