wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Smakowita zupa cebulowa

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Nie każdy lubi smak świeżej cebuli, ale kombinacja cebuli, żółtego sera oraz chrupiących grzanek powinna skusić niejednego wybrednego.

Smakowita zupa cebulowa

Składniki:

Smakowita zupa cebulowa

 

  • 4 duże cebule;
  • 6 dkg masła;
  • 1 spora szczypta maki;
  • 2 litry wody lub wywaru jarzynowego;
  • szklanka startego sera żółtego;
  • sol, pieprz;
  • bułka na grzanki

Sposób przygotowania:

Smakowita zupa cebulowa
Glowki cebuli obieramy, kroimy w cienkie cwierplasterki. Rumienimy na masle. Gdy cebula nabiera zlotego koloru opruszamy ja maka i delikatnie mieszamy, by powstalo cos na ksztalt cebulowej zasmazki. Dolewamy powoli litr wywaru warzywnego z kostki i przelewamy wszystko do garnka, gdzie zupa bedzie sie dalej gotowac. Dopelniamy reszta wywaru. Gotujemy okolo pol godziny, dodajac sol i pieprz do smaku. Zupe ta podaje w dwoch wersjach: rozlewam ja do naczynek, posypuje serem startym i papryka pokrojona w drobna kostke. Wkladam do piekarnika i zapiekam ok.10-15 minut, podaje z grzankami. Zupe ta mozna rowniez lekko przestudzic po ugotowaniu, przelac do malaksera i zmiksowac na gladka, kremowa mase, dodajac starty zolty ser( to propozycja dla tych, ktorzy nie lubia kawalkow cebuli w zupie). Gotowa zupe posypuje swiezym szczypiorkiem i podaje z grzankami z serem, przygotowanymi wczesniej w piekarniku, lub z grzankami zrobionymi zwyczajnie na patelni. Zupa pychotka, szybka w wykonaniu.

Tagi:

sery ser mak cebula