Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Smalczyk cieciorkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne wegetariańskie smarowidełko do kanapek. Polecam nie tylko wegetarianom. Świetnie smakuje na kanapce z pomidorem i szczypiorkiem lub kiszonym ogórkiem.

Smalczyk cieciorkowy

Składniki:

Smalczyk cieciorkowy

 

Sposób przygotowania:

Smalczyk cieciorkowy
Cieciorkę odcedzamy. Następnie miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ją rumienimy, dodajemy starte jabłko i dusimy jeszcze kilka minut. Dodajemy majeranek. Zrumienioną cebulę dodajemy do zmiksowanej fasolki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, gałką i pokrzywą. Energicznie mieszamy. Na suchej patelni prażymy słonecznik. Dodajemy go do masy. Mieszamy. Smalczyk przekładamy do słoiczków. Zostawiamy do zastygnięcia. Podajemy z chrupiącym, świeżym pieczywem.