msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Smalec chłopski.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chłopski posiłek to np.pajda chleba z wiejskim smalczykiem.Jeśli użyjemy wędzonej słoniny to jedząc o słowie kalorie zapomnijmy.Warto!

Smalec chłopski. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smalec chłopski.

 

  • 40 dag wędzonej,solonej słoniny
  • 1 spora cienka kiełbaska -u mnie wiejska
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 jabłko szara reneta
  • 1\2 łyżeczki czarnego,mielonego pieprzu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 3-4 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Smalec chłopski.
Słoninkę pokroić na malutkie skwareczki i na małym ogniu wytapiać z nich tłuszcz co pewien czas mieszając.W tym czasie pokroić w drobną kosteczkę kiełbasę.gdy skwarki będą już chrupkie i będą miały słomkowy kolor dodać kiełbasę i smażyć razem dalej. Cebule obrać,pokroić w drobniuteńką kosteczkę.Dodać do podsmażonej słoniny i kiełbasy.Gdy się zeszkli włożyć starte na drobnej tarce jabłko,obrane ze skórki.Smażyć dalej na malutkim ogniu,co jakiś czas przemieszać.Pod koniec wsypać majeranek,pieprz czarny i posiekany czosnek.Po ok.minucie wlać wodę i dobrze wymieszać.Gdy całość znów będzie wrzała wyłączyć gaz i odstawić do zastygnięcia.Można przełożyć do kamionkowego naczynia i tam wystudzić. Smalczyk jest odpowiednio słony,gdyż słonina była solona , i nie trzeba dodawać już soli. Zastygnięty mimo wszystko dobrze się rozsmarowuje po wyjęciu z lodówki, dzięki dodaniu wody. Polecam z ogóreczkiem kiszonym lub konserwowym i ciemnym pieczywem.Pachnie i smakuje wybornie.
Smalec chłopski.
Z pokrojonej na skwarki słoniny wytopić tłuszcz.
Smalec chłopski.
Do podsmażonych skwarek dodać pokrojoną kiełbasę.
Smalec chłopski.
Do smalcu kolejno dodawać cebulę,jabłko i czosnek z przyprawami.
Smalec chłopski.
Po zastygnięciu smarować smalcem ciemne pieczywo i zajadać z ogórkiem.