p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

smalec domowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Słoninę drobno pokroić w kostkę, Do szerokiego garnka wrzucić słoninę, powoli wytapiać na małym ogniu,

smalec domowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

smalec domowy

 

 

Sposób przygotowania:

smalec domowy
Słoninę drobno pokroić w kostkę, Do szerokiego garnka wrzucić słoninę, powoli wytapiać na małym ogniu, lekko posolić i wrzucić 3 ząbki czosnku, uważać żeby czosnek się nie przypalił, gdy się lekko zezłoci wyciągnąć go z garnka, ma dać tylko lekko czosnkowy posmak. Topić na małym ogniu, aby słonina się wytopiła a skwarki były miękkie, potem będą się lekko rozsmarowywać. Gdy wystygną przelać do kamiennego garnka, wstawić do lodówki, przemieszać co jakiś czas, chodzi o to by skwarki nie opadły na dno, tylko były w całej strukturze smalcu.
smalec domowy
Etap 1
smalec domowy
Etap 2
smalec domowy
Etap 3
smalec domowy
Etap 4