jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Smalec fasolowy - bez cholesterolu

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Idealny dla osób będących na diecie, smaczne i małokaloryczne smarowidło do chleba z fasoli, cebuli i przypraw.

Smalec fasolowy - bez cholesterolu

Składniki:

Smalec fasolowy - bez cholesterolu

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki fasoli białej (drobnej lub jasiek),
  • 4 cebule,
  • Olej do zrumienienia cebuli,
  • Sól, pieprz, majeranek do smaku

 

Sposób przygotowania:

Smalec fasolowy - bez cholesterolu
Fasolę należy namaczać. Najlepiej na na noc. Następnego dnia odcedzamy ją z wody w której się moczyła. Zalewamy ponownie nową i gotujemy do miękkości. Wodę delikatnie solimy. Ugotowaną fasolę zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Przestudzoną przecedzamy. Obrana cebulę kroimy w kostkę. Gotową rumienimy na oleju. Ostudzoną fasolę miksujemy na gładko.( np. blenderem).Do zmiksowanej dokładamy cebulę ( ciepłą). Całość doprawiamy do smaku.