Smalec swojski

Dodatki « poprzedni | następny »
Bahus

Srebrny Ekspert
Przepisy: 624
Smalec swojski
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3

Smalaszek palce lizać....


trudność: łatwe
czas:

Smalec swojski - SKŁADNIKI:

  • 60 dag słoniny,
  • 25 dag tłustego wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 duże kwaśne jabłko,
  • sól pieprz do smaku.

Smalec swojski - PRZYGOTOWANIE:

Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka. Wytapiać aż powstaną skwarki. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć tak długo, aż cebula nabierze złotego koloru. Następnie dodać obrane i drobno pokrojone jabłko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz. Smażyć jeszcze przez ok. 3 min. Smalec przelać do kamionkowego naczynia i odstawić do zastygnięcia. Najlepszy z pajdą świeżego wiejskiego chleba i ogórkiem małosolnym.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Smalec swojski  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Duszone warzywa - dodatek do obiadu Pasta z soczewicy i słonecznika Smalczyk z cieciorki (z jagodami goji)
Pasta z zielonej soczewicy Pasta z awokado, szynki, sera żółtego i jajek Kotleciki z gotowanych buraków
Szybki zakwas pszenny Smalec z jabłkiem i cebulką Marchewka z ciecierzycą
Kasza pęczak z kukurydzą i pieczarkami Kapusta zasmażana na boczku Smarowidło staropolskie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane