Smalec swojski

Dodatki « poprzedni | następny »
Bahus

Srebrny Ekspert
Przepisy: 624
Smalec swojski
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3

Smalaszek palce lizać....


trudność: łatwe
czas:

Smalec swojski - SKŁADNIKI:

  • 60 dag słoniny,
  • 25 dag tłustego wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 duże kwaśne jabłko,
  • sól pieprz do smaku.

Smalec swojski - PRZYGOTOWANIE:

Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka. Wytapiać aż powstaną skwarki. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć tak długo, aż cebula nabierze złotego koloru. Następnie dodać obrane i drobno pokrojone jabłko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz. Smażyć jeszcze przez ok. 3 min. Smalec przelać do kamionkowego naczynia i odstawić do zastygnięcia. Najlepszy z pajdą świeżego wiejskiego chleba i ogórkiem małosolnym.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Smalec swojski  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Pleciony chlebek Duszona młoda kapustka zasmażana z koperkiem Lukier plastyczny do dekoracji ciast i tortów
Miseczki chlebowe na kefirze Marchewka z groszkiem i sos śmietanowo - koperkowy Pieczone ziemniaki z bazylią
Domowa granola kokosowa Tuńczykowa pasta do chlebków Pasta z ogórkiem kiszonym
Kasza jęczmienna zapiekana z brokułem Fasolka szparagowa z bułką tartą Pikantny humus z ciecierzycy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane