Smalec swojski

Dodatki « poprzedni | następny »
Bahus - Przepis na: Smalec swojski offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 624
Smalec swojski
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3

Smalaszek palce lizać....


trudność: łatwe
czas:

Smalec swojski - SKŁADNIKI:

  • 60 dag słoniny,
  • 25 dag tłustego wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 duże kwaśne jabłko,
  • sól pieprz do smaku.

Smalec swojski - PRZYGOTOWANIE:

Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka. Wytapiać aż powstaną skwarki. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć tak długo, aż cebula nabierze złotego koloru. Następnie dodać obrane i drobno pokrojone jabłko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz. Smażyć jeszcze przez ok. 3 min. Smalec przelać do kamionkowego naczynia i odstawić do zastygnięcia. Najlepszy z pajdą świeżego wiejskiego chleba i ogórkiem małosolnym.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Smalec swojski  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Kapusta ze śmietaną Hummus sezamowy Waniliowa pigwa do herbaty
Masełko czosnkowe Pieczone cytrynowe ziemniaki Warzywna sałatka z burakami
Oliwa smakowa by Noruas Warzywa na patelnię Apetyczny szpinak z pieczarkami
Kanapkowa pasta z tuńczyka z jabłkiem  Lukier królewski Smarowidło do chleba

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane