Smalec swojski

Dodatki « poprzedni | następny »
Bahus

Srebrny Ekspert
Przepisy: 624
Smalec swojski
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3

Smalaszek palce lizać....


trudność: łatwe
czas:

Smalec swojski - SKŁADNIKI:

  • 60 dag słoniny,
  • 25 dag tłustego wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 duże kwaśne jabłko,
  • sól pieprz do smaku.

Smalec swojski - PRZYGOTOWANIE:

Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka. Wytapiać aż powstaną skwarki. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć tak długo, aż cebula nabierze złotego koloru. Następnie dodać obrane i drobno pokrojone jabłko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz. Smażyć jeszcze przez ok. 3 min. Smalec przelać do kamionkowego naczynia i odstawić do zastygnięcia. Najlepszy z pajdą świeżego wiejskiego chleba i ogórkiem małosolnym.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Smalec swojski  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozarrellą Kotleciki ziemniaczano-serowe Pasta jajeczna z czerwoną soczewicą
Kapusta pekińska w orientalnym smaku Pasta rybno jajeczna Zimna sałatka ziemniaczano-buraczana do mięs
Pasta jajeczna z prażoną cebulką Fasolka szparagowa inaczej Kluski śląskie z dziurką
Mini ptysie z serkiem kremowym Mus jabłkowy z suszoną żurawiną Polewa czekoladowa

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane