Smalec swojski

Bahus - Przepis na: Smalec swojski offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 624
Smalec swojski
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Najlepszy z pajdą świeżego wiejskiego chleba i ogórkiem małosolnym.


trudność: łatwe
czas:

Smalec swojski - SKŁADNIKI:

  • 60 dag słoniny,
  • 25 dag tłustego wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 duże kwaśne jabłko,
  • sól pieprz do smaku.

Smalec swojski - PRZYGOTOWANIE:

Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka. Wytapiać aż powstaną skwarki. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć tak długo, aż cebula nabierze złotego koloru. Następnie dodać obrane i drobno pokrojone jabłko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz. Smażyć jeszcze przez ok. 3 min. Smalec przelać do kamionkowego naczynia i odstawić do zastygnięcia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Smalec swojski (strona 1 z 1)  
yola

yola
offline

2009-02-01 13:47
Taki smalec to przysmak mojego męża,więc często go robię.Naprawdę jest super na świeży chlebuś.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia polska
Chałka z foremki Szare kluski z żytnią mąką Wyposzczony żurek
Kulebiak staropolski z kapustą i grzybami Bigos staropolski Eli Pierogi z kapustą i mięsem
Piramidki z łazanek Kresowe gołąbki z ziemniakami Rosół z kaczki z makaronem własnej roboty
Staropolski bigos Zabielana zupa ze świeżych opieniek Karkówka duszona w kawie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane