Smalec swojski

Bahus - Przepis na: Smalec swojski offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 624
Smalec swojski
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Najlepszy z pajdą świeżego wiejskiego chleba i ogórkiem małosolnym.


trudność: łatwe
czas:

Smalec swojski - SKŁADNIKI:

  • 60 dag słoniny,
  • 25 dag tłustego wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 duże kwaśne jabłko,
  • sól pieprz do smaku.

Smalec swojski - PRZYGOTOWANIE:

Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka. Wytapiać aż powstaną skwarki. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć tak długo, aż cebula nabierze złotego koloru. Następnie dodać obrane i drobno pokrojone jabłko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz. Smażyć jeszcze przez ok. 3 min. Smalec przelać do kamionkowego naczynia i odstawić do zastygnięcia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Smalec swojski (strona 1 z 1)  
yola

yola
offline

2009-02-01 13:47
Taki smalec to przysmak mojego męża,więc często go robię.Naprawdę jest super na świeży chlebuś.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia polska
Fasolka po bretońsku z cząbrem  Kurczak pieczony w całości z warzywami Consomme z bażanta z kurkami
Zwijane drożdżówki z jagodami Gołąbki w młodej kapuście Kopytka z bułką na maśle
Klasyczne ruskie pierogi Grillowany karczek z warzywami Śląskie kluski z dziurką
Gołąbki z piekarnika z serem żółtym Domowe jagodzianki Zupa z młodej botwinki

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Mój ulubiony letni napój to:

 
 Mój ulubiony letni napój to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane