Smalec swojski

Bahus

Srebrny Ekspert
Przepisy: 624
Smalec swojski
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Najlepszy z pajdą świeżego wiejskiego chleba i ogórkiem małosolnym.


trudność: łatwe
czas:

Smalec swojski - SKŁADNIKI:

  • 60 dag słoniny,
  • 25 dag tłustego wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 duże kwaśne jabłko,
  • sól pieprz do smaku.

Smalec swojski - PRZYGOTOWANIE:

Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka. Wytapiać aż powstaną skwarki. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć tak długo, aż cebula nabierze złotego koloru. Następnie dodać obrane i drobno pokrojone jabłko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz. Smażyć jeszcze przez ok. 3 min. Smalec przelać do kamionkowego naczynia i odstawić do zastygnięcia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Smalec swojski (strona 1 z 1)  
yola

yola

2009-02-01 13:47
Taki smalec to przysmak mojego męża,więc często go robię.Naprawdę jest super na świeży chlebuś.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia polska
Chleb razowy z otrębami żytnimi Pszenny chleb na zakwasie Wiejski chleb na zakwasie
Pszenny chleb z piwem na zakwasie Chleb orkiszowo - pszenny na drożdżach Chleb pszenno - jaglany na zakwasie
Chleb z ziemniakami i maślanką na zakwasie Tradycyjne kluski śląskie Staropolska czernina
Mazurek z marcepanem Razowy keks z daktylami Pomarańczowy keks z bakaliami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 
 Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane