Smalec swojski

Bahus

Srebrny Ekspert
Przepisy: 624
Smalec swojski
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Najlepszy z pajdą świeżego wiejskiego chleba i ogórkiem małosolnym.


trudność: łatwe
czas:

Smalec swojski - SKŁADNIKI:

  • 60 dag słoniny,
  • 25 dag tłustego wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 duże kwaśne jabłko,
  • sól pieprz do smaku.

Smalec swojski - PRZYGOTOWANIE:

Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka. Wytapiać aż powstaną skwarki. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć tak długo, aż cebula nabierze złotego koloru. Następnie dodać obrane i drobno pokrojone jabłko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz. Smażyć jeszcze przez ok. 3 min. Smalec przelać do kamionkowego naczynia i odstawić do zastygnięcia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Smalec swojski (strona 1 z 1)  
yola

yola

2009-02-01 13:47
Taki smalec to przysmak mojego męża,więc często go robię.Naprawdę jest super na świeży chlebuś.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia polska
Kluski śląskie Joanny Czekoladowe pierogi z miętowym twarogiem Orzechowa szarlotka z bezą
Pizza co w duszy gra Zrazy z zająca ze smardzami Zupa z brukwi na gęsinie
Domowe mięsne łazanki Domowy wegański bigos Kapusta z grochem boczkiem i ziemniakami
Tradycyjne zimne nóżki  Chrust albo faworki Pierniczki dla niecierpliwych

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane