Smalec swojski

Bahus - autor przepisu Smalec swojski offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 624
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
Smalec swojski
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Najlepszy z pajdą świeżego wiejskiego chleba i ogórkiem małosolnym.


trudność: łatwe
czas:

Smalec swojski - SKŁADNIKI:

  • 60 dag słoniny,
  • 25 dag tłustego wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 duże kwaśne jabłko,
  • sól pieprz do smaku.

Smalec swojski - PRZYGOTOWANIE:

Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka. Wytapiać aż powstaną skwarki. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć tak długo, aż cebula nabierze złotego koloru. Następnie dodać obrane i drobno pokrojone jabłko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz. Smażyć jeszcze przez ok. 3 min. Smalec przelać do kamionkowego naczynia i odstawić do zastygnięcia.



Komentarze do Smalec swojski (strona 1 z 1)  
yola

yola
offline

2009-02-01 13:47
Taki smalec to przysmak mojego męża,więc często go robię.Naprawdę jest super na świeży chlebuś.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia polska
Wielkanocny żurek z kaszą jęczmienną Mazurek z konfiturą i gorzką czekoladą Zakwas na żurek
Zapiekanka kresowa wg Karola Okrasy Baranek wielkanocny Wędzona szynka świąteczna
Szynka w pomidorowo-paprykowym sosie Szarlotka na zielono Naleśniki z serem mascarpone i konfiturą kiwi
Domowa konfitura z kiwi Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie Krupnik z pieczarkami
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane