Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

"Smalec" wegetariański czyli pasta z ciecierzycy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pastę tę robię dość często, przekonała do siebie wegetarian jak i zwolenników tradycyjnego wieprzowego smalcu z jabłkiem i cebulą.

"Smalec" wegetariański czyli pasta z ciecierzycy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

"Smalec" wegetariański czyli pasta z ciecierzycy

 

 

Sposób przygotowania:

"Smalec" wegetariański czyli pasta z ciecierzycy
Suchą ciecierzycę zalałam na noc zimną wodą, Po kilkunastu godzinach zmieniłam wodę na czystą, a ziarenka ugotowałam do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę dokładnie zmiksowałam. Cebule drobno posiekane zrumieniłam na złoto na kilku łyżkach oleju. Do gotowej cebuli dodałam starte na grubych oczkach jabłko. Po chwili smażenia przyprawiłam szczyptą czosnku, pieprzem, solą, a przede wszystkim roztartym majerankiem. Na koniec dodałam zmiksowaną ciecierzycę i dokładnie wymieszałam.
"Smalec" wegetariański czyli pasta z ciecierzycy
Ugotowaną ciecierzycę zmiksowałam na gładką masę.
"Smalec" wegetariański czyli pasta z ciecierzycy
Do zrumienionej cebulki dodałam starte jabłko.
"Smalec" wegetariański czyli pasta z ciecierzycy
Pastę przyprawiłam solidną szczyptą majeranku.