WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Smalec wypełniony dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smalec gęsty od dodatków, aromatyczny i bogaty w smaku.

Smalec wypełniony dodatkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smalec wypełniony dodatkami

 

Sposób przygotowania:

Smalec wypełniony dodatkami
Słoninę kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce na sitku o dużych dziurkach. Wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, aż wytopi się tłuszcz, a skwarki lekko zbrązowieją. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce. Solimy i odsmażamy na patelni najpierw cebulkę, a potem dodajemy pieczarki i odparowujemy wodę.. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Garść suszonych śliwek drobno kroimy. Do płynnego smalcu wrzucamy podsmażone z cebulą pieczarki, jabłka i śliwki suszone. Doprawiamy solą i pieprzem, pod koniec dodajemy łyżkę majeranku. Smażymy wszystko razem ok 15 minut i wystudzamy. Przelewamy do miseczek i odstawiamy do schłodzenia.
Smalec wypełniony dodatkami
Słoninę najwygodniej jest zmielić w maszynce elektrycznej.
Smalec wypełniony dodatkami
Cebulkę podsmażamy na patelni, by dobrze się zeszkliła.
Smalec wypełniony dodatkami
Pieczarki ścieramy i podsmażamy, by wyparowała woda. Inaczej tłuszcz będzie pryskał i może popażyć.
Smalec wypełniony dodatkami
Gorący tłuszcz należy trochę przestudzić, zanim przelejemy do misezek.