Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Smalec z przepisu od Babci

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Taki smalec robiła moja Babcia, potem moja Mama, a teraz robię ja! jest najlepszy

Smalec z przepisu od Babci

Składniki:

Smalec z przepisu od Babci

 

 

Sposób przygotowania:

Smalec z przepisu od Babci
Słoninę i boczek zmielić w maszynce do mięsa na dużych oczkach. Włożyć do rondla lub garnka o grubym dnie, roztopić na średnim ogniu. W międzyczasie obrać jabłko, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Gdy cała słonina się stopi a skwarki przyrumienią, dodać cebulę i jabłko. Smażyć, aż cebula się zezłoci a jabłko rozpadnie. Dodać czosnek, sól, pieprz i dużo majeranku, smażyć minutę. Zdjąć z ognia. Przelać do czystych słoiczków, zakręcić i ostudzić trzymając do góry dnem.Przechowywać w lodówce.