marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Smalec ziołowy z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smalec z różnymi dodatkami stosuje się jako omastę do chleba. Najlepiej gdy chlebek będzie własnego wypieku,a smak i efekt będzie przedni.

Smalec ziołowy z kminkiem

Składniki:

Smalec ziołowy z kminkiem

 

  • 1 kg.słoniny,
  • majeranek,
  • szałwia,
  • tymianek,
  • estragon,
  • kminek,
  • sól.

 

Sposób przygotowania:

Smalec ziołowy z kminkiem
Zioła rozetrzeć w dłoni prosto na płaski talerz, przygotować sól i kminek pod ręką, gdy będzie się doprawiać smalczyk. Słoninę posiekać na małe kostki na desce do mięsa i stopić w brytfance. Zamieszać łopatką od czasu do czasu rozpuszczony tłuszcz, po czym zgasić palnik,a do brytfanki ze stopionym tłuszczem dodać kminku ze trzy łyżki, soli dwie łyżeczki, by nie przesolić. Zamieszać i poczekać, aż tłuszcz przestygnie. Potem przelać tłuszcz do kamionkowego garnka lub zwykłego emaliowego można wsypać po szczypcie różnych ziół. Wymieszać ponownie i pozostawić smalec na noc na parapet przy oknie kuchennym. Na drugi dzień smalec będzie można spożywać ze świeżym pieczywem.